Krejčířova luxusní černošická vila míří do dražby

Černošice - Známá černošická vila, ze které před téměř lety deseti lety uprchl podnikatel Radovan Krejčíř, míří definitivně do dražby. Výtěžek má být použit na uhrazení Krejčířova dvou set milionového dluhu. Podnikatel čelí třem exekucím a sami exekutoři si stěžují na to, že vymáhání provázejí obstrukce. To ale odmítají Krejčířovi advokáti.

Vilu už začali oceňovat soudní znalci. Ti už několik dnů zjišťují současnou hodnotu takzvaného černošického paláce s luxusním vybavením, bazény a akváriem pro žraloka. „Je to velmi významný krok a je to hlavně nezbytný krok předtím, než je nařízena dražba,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Exekutoři, kteří vymáhají po Krejčířovi celkem 200 milionů korun, si stěžují na to, že podnikatel a jeho rodina prostřednictvím právníků celý proces zdržují. Vila, odkud podnikatel uprchl policii, je oficiálně napsaná na Krejčířovu ženu Kateřinu a posledních deset let ji nikdo neobývá.

Krejčířova luxusní černošická vila míří do dražby (zdroj: ČT24)

Exekutoři dosud marně bojují o vybavení domu, tedy o drahé obrazy, auta a nábytek za 30 milionů korun. Když věci přestal blokovat soud, stihli je totiž Krejčířovi advokáti odvést, a to těsně předtím, než je přišel exekutor zabavit. „Exekutoři se nás snaží přimět k tomu, abychom věci vydali nebo řekli, kde jsou, což z pozice advokáta není možné,“ uvedla advokátka Radovana Krejčíře Karolína Babáková.

Definitivní určení současné ceny černošické vily může trvat ještě několik týdnů, Krejčířova žena coby vlastník se ještě může proti jejímu vyčíslení odvolat. Podle policejních analýz byla pořizovací hodnota domu asi 400 milionů korun, někteří odborníci na reality se obávají, že právě kvůli vysoké ceně bude obtížné v dražbě najít kupce.

Krejčířova vila
Zdroj: René Volfík/ČTK

Radovan Krejčíř dostal v listopadu 2013 souhrnný trest 10,5 roku vězení, kromě podvodu s akciemi například taky za více než půlmiliardový daňový únik. Krejčíř je nicméně od roku 2005 na útěku – zmizel policistům právě při domovní prohlídce černošické vily. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. Nyní pobývá uprchlý podnikatel v jihoafrické vazbě kvůli obžalobě z vydírání a přípravě vraždy, obvinění čelí i v několika dalších kauzách. „Do Čech se určitě vrátit nechci, nemám na Čechy dobré vzpomínky, v jižní Africe jsem doma,“ řekl Krejčíř.