V Ostravě si korupce říká Dědic

Ostrava - Za korupčním skandálem, který Ostrava ještě nezažila, stojí muž, jemuž se na Moravě říká ostravský Janoušek. Martin Dědic je oficiálním povoláním politickým podnikatelem, ve skutečnosti by se ale hodilo spíše označení kmotr. Loni v březnu ho policie obvinila z ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků. Z veřejných peněz městských firem mělo skončit v Dědicově soukromé firmě více než 50 milionů korun, třicet z nich policie už označila za úplatky. Při vyšetřování se zajímala i o řadu politiků včetně hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka. Vliv Martina Dědice zmapoval v Reportérech ČT Dalibor Bártek.

Ostravský Janoušek (zdroj: ČT24)

„Zjistili jsme, že se jedná o velice vlivnou osobu, která měla úzké vazby na některé politiky a zároveň měla i přímý vliv na subjekty, které jsou ovlivňovány politickou reprezentací,“ říká dozorující státní zástupce Vít Koupil z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Detektivové tedy začali sledovat a odposlouchávat desítky osob, mezi kterými byli nejen podezřelí podnikatelé, ale i vrcholní politici z magistrátu, městských úřadů a hejtmanství. Nakonec bylo obviněno osm fyzických a čtyři právnické osoby.

Všichni obvinění byli manažery soukromých firem, ale pouze jednoho poslal soud do vazby – právě Martina Dědice. Podle policie a státního zastupitelství to byl on, kdo ovlivňoval veřejné zakázky a za to pak od ostatních obviněných manažerů inkasoval na úplatcích desítky milionů korun.

Oficiálně si Dědic vydělával dvanáct tisíc

Podle záznamů z daňových přiznání se Dědicovi a jeho soukromým firmám v posledních letech příliš nedařilo. Mezi roky 2003 až 2010 přiznal na příjmech zhruba 1,5 milionu korun, což v přepočtu představuje výdělek jen asi dvanáct tisíc korun měsíčně. Když však kriminalisté Dědice zadrželi, zajistili u něj několik milionů v hotovosti, brilianty, akcie za deset milionů a nemovitost na Mallorce za 7,5 milionu korun. Vše dohromady v hodnotě přes 40 milionů korun.

V obvinění stojí, že zakázky, které dědic zmanipuloval ve prospěch soukromých firem, zaplatily ze svých rozpočtů dvě městské organizace - ostravský dopravní podnik a Městská nemocnice. „Všichni ho měli spojeného právě s politiky. Komunikuje s nimi, radí jim, dají na jeho slovo, takže to, co řekne on, v podstatě fungovalo nebo by mělo fungovat. Lidé spolupracovali přímo s ním, protože si dokázali rozklíčovat, že pokud se obejde, přijde nakonec ten samý pokyd od politiků,“ říká Dědicův známý Jiří Maléř, bývalý člen ČSSD, který působil jako mluvčí Městské nemocnice Ostrava a byl i zaměstnancem tamního dopravního podniku.

Důchodce jako bílý kůň

Z vyšetřování vyplývá, že možné úplatky firmy neposlaly přímo Dědicovi, ale na účet společnosti Business Advisor, v níž je předsedou představenstva Břetislav Pavelek – důchodce z Hlučína, kterému je 72 let a jenž ve firmě figuroval s největší pravděpodobností jako bílý kůň. I jeho jméno figuruje mezi osmi obviněnými. Dozorující státní zástupce se domnívá, že skutečným majitelem společnosti byl právě Dědic.

Business Advisor
Zdroj: ČT24/rejstrik-firem.kurzy.cz

Tím ale podezřelé obchody na kontě ostravského podnikatele nekončí. Policie prošetřuje dalších pět zakázek za skoro 600 milionů korun, jejichž vítězové rovněž poslali na účet Business Advisor milionové částky. Hodnota všech podezřelých zakázek tak dosahuje sumy přes 1,2 miliardy korun. „Celková výše těchto úplatků může dosáhnout vůči jiným organizacím až částky převyšující 50 milionů korun,“ říká Koupil.

Policie prošetřuje i to, že firma Business Advisor měla jedinou zaměstnankyni - manželku hejtmana Moravskoslezského kraje Martinu Novákovou. Podle údajů ze sociální správy pracovala pro firmu od roku 2010 do roku 2013 a za tu dobu jí společnost vyplatila na mzdě skoro 600 tisíc korun.

Z asistenta senátora k politickým špičkám

Podle zjištění Reportérů ČT se Dědicovy lobbistické aktivity propojily s ostravskými sociálními demokraty v roce 2008, kdy lobbista pomáhal straně s předvolební kampaní. Za odměnu si z něho senátor Petr Guziana udělal asistenta. „Prostě vznesl požadavek, jestli by mohl být mým asistentem. Blíže jsem ho neznal a nevěděl jsem, co dělá, tak jsem s tím samozřejmě souhlasil,“ řekl Guziana pro ČT.

Tak se Dědic dostal do okruhu senátorů a poslanců – do nejvyšších pater politiky. I bez toho však byl jeho vliv v té době už natolik značný, že v Ostravě dokázal ovlivňovat obsazování postů v městských firmách. V roce 2012 poslal na účet ČSSD 600 tisíc korun a stal se vůbec nejštědřejším dárcem z celé republiky. V této době už běžně jednal s vedením ostravských městských firem, a dokonce si osoboval právo rozhodovat o odchodu těch zaměstnanců, kteří se mu znelíbili.

Nejbližším a zároveň nejvlivnějším spojencem Dědice mezi moravskoslezskými sociálními demokraty je jejich krajský šéf, hejtman Miroslav Novák, u něhož policisté zjišťují, z jakých zdrojů zaplatil výstavbu svého honosného domu. Zároveň se ale vyšetřovatelé zajímají i o to, kolik peněz a z jakých zdrojů Novák v minulosti investoval do své vášně – hraní rulety.

Hejtmana Nováka, který je předsedou celé moravskoslezské ČSSD, ani žádného jiného politika policie doposud neobvinila z účasti na korupční aféře. 

Reportéři ČT jsou publicistický pořad, který mapuje aktuální politické i společenské kauzy. Vysílá se pravidelně každé pondělí od 21:30 na ČT1. Tým reportérů České televize se v tomto týdnu věnoval též vzpomínkám přátel na Olgu Havlovou.