Zaorálek přivítal v ČR třicítku ukrajinských dětí

Praha - Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) přivítal první skupinu dětí a jejich učitelů z Ukrajiny, která má v České republice strávit dvoutýdenní ozdravný pobyt. Součástí programu tří desítek dětí převážně z Žitomirské oblasti, kde žije komunita volyňských Čechů, je výuka českého jazyka a reálií, návštěva významných kulturních památek i sportování.

„Byl jsem v minulém roce šestkrát na Ukrajině a byl jsem tak mimo jiné v Žitomiru, kde jsem se setkal pravděpodobně i s některými z vašich rodičů. Ti mi řekli, že zima nebude lehká, že není jisté, zda budete vůbec moct chodit do školy, protože to vypadalo, že se tam nebude topit,“ řekl dětem ministr. Tehdy se podle něj zrodil nápad pozvat je na několik týdnů do ČR.

„Jsem rád, že jste pozvání přijali a přijeli sem,“ dodal a popřál jim pěkně strávené dva týdny. Dvoutýdenní pobyt stráví děti v Solenicích u Příbrami v hotelu, který patří ministerstvu vnitra. Skupina představuje první ze tří ozdravných pobytů. První dvě skupiny vybíraly krajanské organizace, většina dětí tak má vazbu na Českou republiku. Poslední turnus bude patřit převážně sirotkům a dětem zasaženým konfliktem na východě země. Celkem se u nás vystřídá 90 dětí s 20 pedagogy.

Nejde o první skupinu, která z Ukrajiny přijela do Česka na pobyt. Třeba šedesátka dětí z oblastí zasažených černobylskou jadernou havárií trávila červenec minulého roku na ozdravném pobytu na Šumpersku. Během tří týdnů v podhůří Jeseníků se věnovaly rehabilitačním cvičením, hraní na flétnu, vlastivědě i češtině.

Vláda v březnu minulého roku vyčlenila pro obnovu Ukrajiny v letech 2014–16 padesát milionů korun. Ministerstvo zahraničí už zprostředkovalo celkem tři dodávky materiální zdravotnické pomoci mezi českým a ukrajinským červeným křížem; stejně tak i nákup potřeb pro lidi na Ukrajině nebo mimořádná stipendia.

České zdravotnictví pomáhá dětem z válečných konfliktů

Děti z válečných zón jen stěží dosáhnou na kvalitní zdravotnickou péči, čeští lékaři jim v mnoha případech doslova zachraňují život. Obzvláště jde o úrazovou a kardiologickou péči - třeba v dětském kardiocentru v pražské motolské nemocnici lékaři v rámci projektu Medevac operovali už několik desítek dětí.

Dětští pacienti z krizových oblastí do Česka většinou přijíždějí i s rodinou. „Naprostá většina rodičů je velice vděčná a pomoci si cení. Také většinou dobře spolupracují,“ přibližuje primář Tomáš Tláskal. Děti, které dostanou šanci a odletí do českých nemocnic, vybírají lékaři přímo na místě. Někdy ale pomáhají i tam.