Mezi dětmi přibývá vší, hygienici ale přesná data nemají

V dětských kolektivech se stále častěji objevují vši, vyplývá to ze zkušeností škol i mateřinek. Přesná data ale hygienici nemají, protože takzvaná pedikulóza čili zavšivení nepatří mezi povinně hlášená onemocnění. Z trhu byl před čtyřmi roky kvůli možným zdravotním rizikům stažen jediný léčivý prostředek. Nejlepší zbraní proti miniaturním parazitům tak je dle soudu mnohých hřeben.

Mezi dětmi přibývá vší (zdroj: ČT24)

V Základní škole Úvaly postihl parazit již deset tříd. I když zavšivené děti zůstaly doma a škola o výskytu informovala všechny rodiče, milimetrový hmyz se objevil znovu. „Patnáctého ledna jsem měl informaci od jedné maminky, že i když provedla odvšivení, odnášelo si její dítě na límci bundy vešku,“ říká ředitel školy Jaroslav Březka.

Podobná situace panuje v mnoha vzdělávacích institucích. Data o výskytu vší ale v Česku chybí. Veš je parazit, který nepřenáší infekční nemoc, nemusí se proto povinně hlásit hygieně. „Ojedinělá vykázaná data nepředstavují ani vrchol ledovce,“ říká Olga Hégrová z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje. „Během měsíce ledna 2015 řešíme již třetí podnět,“ říká její kolegyně ze Zlínského kraje Ivana Lukašíková.

Zodpovědnost za odvšivení dětí nenese hygiena ani škola, ale sami rodiče. „V prvé řadě by rodiče měli pravidelně kontrolovat své děti. V případě, že se vyskytne zavšivení, použít vhodný nebo dostupný prostředek,“ radí hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta. Jenže jediný léčivý přípravek proti dětským vším se po zákazu lékovým ústavem přestal před čtyřmi roky prodávat, kvůli možným zdravotním rizikům. Od té doby si lidé mohou vybírat jen mezi nejrůznějšími typy přírodních kosmetických prostředků.

K těm jsou však mnozí se zkušenostmi se zákeřným parazitem skeptičtí. „Spousta těch přípravků vůbec neúčinkuje,“ rozhořčuje se Lucie Šindlerová, která má skrze svého školou povinného syna s vešmi bohatou praxi. „Musíte to prostě vyčesat z hlavy,“ tvrdí. Hygienici proti vším doporučují kombinaci obojího. Stejně jako dezinfekci prádla.