Mírný pokles pro ANO, stále ale zůstává nad 30 %

Praha – Hnutí ANO zaznamenalo v aktuálním volebním modelu TNS AISA pro Českou televizi mírný pokles preferencí, stále ale zůstává s poměrně velkým náskokem na prvním místě. Na druhém místě zůstává ČSSD, která si oproti minulému průzkumu o dva procentní body polepšila. Nárůst preferencí zaznamenaly i ODS, Zelení a také hnutí Úsvit, kterému preference vzrostly poprvé od září 2014.

Hnutí ANO získalo v průzkumu podporu 30,5 % respondentů, což byl ve srovnání s minulým průzkumem pokles o tři procentní body. Podpora hnutí klesá už do října, kdy dosáhlo svého nejlepšího výsledku 35 %. Na prvním místě si ale stále udržuje značný odstup.  

Sociální demokraté získali ve volebním modelu podporu 19 % a mírně si tak polepšili. Jejich podpora byla poměrně stabilní celý loňský rok – ČSSD v průzkumech TNS AISA nevykazovala takové výkyvy jako hnutí ANO.  

Těsně třetí skončila TOP 09, která o půl procenta porazila KSČM, strana tak obhájila třetí místo z minulého průzkumu. O dalšího půl procenta pak zůstala ODS, která si oproti minulému průzkumu polepšila o dva procentní body. Rozdíly mezi těmito třemi stranami jsou v rámci statistické chyby.

  • výsledky první vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky druhé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky třetí vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky čtvrté vlny průzkum najdete zde
  • výsledky páté vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky šesté vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky sedmé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky osmé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky deváté vlny průzkumu najdete zde

Poslední stranou, která v průzkumu překročila pětiprocentní hranici, jsou lidovci, kteří získali podporu 6,5 % respondentů. Strana zelených a Úsvit skončily v průzkumu TNS AISA se stejným výsledkem 4,5 %, obě strany si také ve srovnání s minulým dotazováním polepšily, Úsvit o 1,5 procentního bodu.

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka 2014 provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 19. 1. až 25. 1. 2015 na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 829 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba se pohybuje +/- 1,0 až 3,1 procenta.

Hodnocení Sobotkovy vlády se zlepšilo

V aktuálním průzkumu se výrazně zlepšilo hodnocení Sobotkovy vlády, zatímco v listopadu ji kladně hodnotilo jen 36 % dotázaných, teď to bylo o deset procentních bodů více. Důvěra ve vládu se tak vrátila k hodnotám z loňského října. Stále ale platí, že většina občanů vládě nedůvěřuje. Vůbec největší podporu má Sobotkův kabinet mezi voliči ČSSD, kde ji důvěřuje 74 % dotazovaných.  

„Dokonce je hodnocení vlády na nejvyšší úrovni v porovnání s celým obdobím měření jednoho roku, a ten podíl občanů, kteří vládu hodnotí “velmi dobře„ nebo “dobře„ je 46 %. Nejvíce spokojeni jsou muži a k nejvyššímu nárůstu došlo u občanů ve vyšším věku. Obecně platí, že spokojenost s vládou roste s věkem, a stejně tak i se vzděláním,“ dodává spoluautor výzkumu Bronislav Kvasnička.

Hodnocení ekonomické situace
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Průzkum TNS AISA také zjišťoval, jak se za poslední rok změnilo vnímání ekonomické situace v Česku. Tady převládal pozitivní názor: více lidí odpovědělo, že se situace zlepšila, než že se zhoršila. Nejčastějším názorem však bylo, že ekonomická situace zůstala stejná.