Chřipka je na vzestupu: Jak se chránit proti nákaze?

Praha – V Česku v posledních týdnech stoupá počet pacientů s chřipkou. Odborníci proto doporučují: pokud to jde, vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí, jakou jsou např. kina. Řada nemocnic nebo domovů pro seniory už také zakázala návštěvy. U koho se příznaky chřipky objeví, tak by měl zůstat doma a nechodit do školy nebo zaměstnání. Podle ministerstva zdravotnictví by si také měl udržovat od ostatních odstup alespoň jeden metr, zabrání tak při kýchání přenosu viru. Naopak očkování v tomto období podle hygieniků nemá účinek.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu rady, jak před chřipkou chránit sebe i své okolí. Při kašlání a kýchání si má nemocný zakrývat nos a ústa kapesníkem určeným pro jednorázové použití a použitý kapesník ihned vyhodit do odpadkového koše. Také je nutné si mýt ruce pravidelně vodou a mýdlem.

Při příznacích chřipky je nutno kontaktovat lékaře, zůstat doma, nechodit do práce, školy a vyhýbat se větší koncentraci lidí. Podle brněnského lékárníka Jiřího Richtera se teď běžní pacienti vyhýbají také lékárnám.

U koho už se příznaky chřipky projeví, měl by si udržovat odstup jednoho metru. Doporučeno také je neobjímat se, nelíbat a nepodávat si ruce při pozdravu a nedotýkat se očí, nosu či úst špinavýma rukama.

V některých krajích vypukla chřipková epidemie (zdroj: ČT24)

U rizikových skupin hygienici důrazně doporučují očkování

Očkování proti sezonní chřipce už nyní hygienici nedoporučují. Nebylo by podle nich účinné, protože se člověk může nakazit dřív, než se v těle vytvoří dostatek ochranných látek.

Jinak ale Národní imunizační komise doporučuje očkování zejména u chronických pacientů, kde většinou chřipka vede ke zhoršení zdravotního stavu. Jde zejména o chronická onemocnění dýchacích cest, srdce a cév, ledvin a jater nebo třeba diabetiky. Další ohroženou skupinou jsou pak senioři starší 65 let.

Ilustrační foto
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Očkování se doporučuje také těhotným ženám v kterékoliv fázi těhotenství nebo ženám, které plánují těhotenství během chřipkové sezony. A pak také těm, kteří jsou v kontaktu s rizikovými skupinami – jde zejména o zdravotníky, zaměstnance pošt nebo obchodů apod. Podle hygieniků patří v Česku do rizikových skupin, kde může chřipka vyvolat vážné komplikace nebo dokonce smrt, asi čtvrtina obyvatel.

Proti chřipce je nejúčinější prevence

Vedle očkování je nejlepší obranou, jak se vyhnout chřipce, prevence. Odborníci doporučují dostatek pohybu, vyhýbat se stresu a také dostatek spánku. Pro posílení imunity se doporučuje i otužování. Nutné je také upravit jídelníček a zařadit do něj dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Už naše babičky pak jako nejlepší prevenci proti chřipce znaly česnek. Ten je totiž silné přírodní antibiotikum, antivirotikum a má antiseptické účinky.

Vydáno pod