Používáte u počítače myš? Procvičujte ruku

Praha - Počítačovou myš měl alespoň někdy v ruce snad každý. První počítačová myš přitom vznikla v roce 1961 a stejně jako další počítačové vybavení prošla bouřlivým vývojem až do její současné podoby. Běžný uživatel dnes po stole s myší „najezdí“ asi tak půl kilometru denně. A právě z nadměrného používání počítače hrozí takzvaný syndrom myši, tedy bolesti předloktí způsobené stereotypním klikáním.

Syndrom myši se projevuje podobně jako třeba tenisový loket. „Vypadá to tak, že Vás začne bolet v oblasti zápěstí, nebo i svalové úpony až po oblast lokte,“ popsala Jana Vyskotová z Ústavu rehabilitace Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Podle lékařky ale existují opatření, jak se bolestem bránit. „Měli bychom každé dvě hodiny zhruba čtvrt hodiny dělat rehabilitační cvičení,“ doporučuje Vyskotová, podle níž od bolesti zápěstí pomůže především protahování a masáže rukou. Ulevit mohou i podložky pod myš s gelovou vystýlkou.

Podívejte se, jak si protáhnout ruce a zápěstí:

Běžný uživatel prý myší po stole najezdí až půl kilometru za den. Kolik metrů ujede vaše myš, stejně jako počet kliknutí nebo čas strávený s myší v ruce, dokáží změřit jednoduché programy, které jsou volně dostupné na internetu.

Jak šel čas od dřevěné krabičky po ovládání počítače hlasem

Počítačová myš se poprvé objevila v Americe v roce 1963, veřejnost ji ale mohla začít používat až o pět let později. První počítačová myš byla dřevěná krabička s jedním tlačítkem. V její spodní části byla dvě vzájemně kolmá kolečka, která se při pohybu myši po podložce otáčela. Jedno kolečko indikovalo jízdu vpřed a vzad, zatímco druhé se otáčelo při pohybu myší do stran. Snímače měnily otáčení koleček na elektrické impulzy, z jejichž vzájemného poměru dokázal software vypočítat směr, jímž se myš pohybovala, i vzdálenost, kterou při tom urazila.

Zařízení, které si americký vědec Douglas Engelbart nechal v roce 1967 patentovat pod názvem „indikátor X-Y polohy pro zobrazovací systémy“, si jeho kolegové překřtili na myš - především kvůli kabelu, který vynálezu dával vzhled hlodavce s dlouhým ocáskem.

Douglas Engelbart s první počítačovou myší
Zdroj: Mark Richards/ČTK/ZUMA

Spolu s myší předvedl Engelbart v prosinci 1968 i klávesnici s pěti tlačítky, jejichž kombinací bylo možné napsat všechny běžné znaky. Engelbart totiž předpokládal, že uživatelé budou mít při práci jednu ruku stále položenou na myši, takže nebudou moci zapojit do psaní všech deset prstů.

Potenciál nového polohovacího zařízení však zůstal dlouho nepovšimnut. Mnoho na tom nezměnil ani někdejší Engelbartův kolega a výrobce první myši Bill English, který v roce 1972 nahradil kolečka praktičtější kuličkou. Jako první začala myš ke svým počítačům dodávat americká společnost Xerox. Zlatou éru myší odstartovala až přibližně v polovině osmdesátých let společnost Apple, později se o masové rozšíření postaral operační systém Windows. „Byl to Steve Jobs, kdo masově rozšířil používání počítačových myší,“ řekl Martin Novotný z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze.

Ani v budoucnosti podle Novotného počítačové myši nezmizí, přestože možnosti ovládání budou čím dál širší. Kromě dotykových obrazovek se otevírá také možnost ovládání počítače hlasem nebo třeba gestikulací.

Boj s lidským zápěstím počítačový hlodavec vyhrává (zdroj: ČT24)
Vydáno pod