Spolupráce s Ruskem by měla být obnovena, shodli se premiéři

Slavkov u Brna – Chceme společně řešit čerpání evropských dotací, dodávky zemního plynu nebo sankce vůči Rusku kvůli krizi na východní Ukrajině. To jsou závěry, ke kterým na dnešním společném setkání ve Slavkově u Brna dospěli český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), slovenský předseda vlády Robert Fico a rakouský kancléř Werner Faymann. Všichni se navíc shodli na tom, že se chtějí v podobném formátu potkávat každý rok.

Místo tří císařů se dnes u Slavkova u Brna potkali tři předsedové vlád. Bitva se ale tentokrát nekonala. „Sešli jsme se jako představitelé vlád zemí, které jsou kulturně, ekonomicky i lidsky velmi silně propojeny,“ ujistil český premiér Bohuslav Sobotka. Se svými protějšky z Rakouska a Slovenska se shodli na tom, že by země visegrádského prostoru měly častěji spolupracovat.

Premiéři dnes jednali hned o třech oblastech, kde chtějí přeshraniční kontakty zintenzivnit. Jedním z nich byla problematika čerpání evropských dotací, a to zejména byrokracie s tím spojená. Například Česko z dotací v roce 2013 nevyčerpalo deset a loni devět miliard korun. Rakouský kancléř Werner Faymann uvedl, že usnadnění čerpání evropských peněz by urychlilo práci na rozpracovaných i plánovaných projektech a tím by pomohlo ke vzniku nových pracovních míst.

Na program přišla i diskuse o propojení trhu s plynem. V obou oblastech plánují země jednání na úrovni expertních týmů. „Přivítal jsem dohodu o expertním jednání, na kterém sladíme naše společné evropské zájmy se zájmy individuálními, které každá země celkem logicky má,“ dodal k tématu premiér Robert Fico. „Pokud bude Ukrajina vyřazena z tranzitu zemního plynu, umíme si zajistit plyn pro naši domácí potřebu. Přišli bychom ale o obrovské peníze kvůli tomu, že přes Slovensko jde plyn do České republiky a k dalším západním partnerům,“ dodal Fico.

Dalším tématem byla i krize na Ukrajině. „Jsme toho názoru, že je třeba na Ukrajině podpořit mírový plán. Sankce a jejich přiostřování jsou v nejlepším případě nouzové řešení, ale nikdy nemohou nahradit mírový plán. Politická a ekonomická spolupráce s ruským prostorem by měla být v dlouhodobém měřítku znovu obnovena,“ uvedl rakouský kancléř Werner Faymann.

Další setkání tří předsedů vlád se uskuteční na počátku roku 2016, hostitelem bude tentokrát slovenský premiér.