Ombudsmanka odhalila další případy pochybení v péči o seniory

Praha – Úřad ombudsmana pokračuje v prověřování neregistrovaných zařízení nabízejících péči o seniory. Dnes veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová upozornila na další čtyři případy, kdy kontroloři odhalili zásadní nedostatky. Ve dvou ze čtyř z těchto zařízení byla situace natolik alarmující, že se Šabatová obrátila na státní zastupitelství s podnětem k prověření, zda byl spáchán trestný čin. Ombudsmanka zároveň informovala krajské úřady, které mohou zahájit řízení kvůli neoprávněnému poskytování sociálních služeb.

Kontroly zjistily chyby v Penzionu pro seniory Atrium v Liberci, Domově na kopci v Červeném Újezdě na Teplicku, Penzionu Jiřinka v Brně a Penzionu Spokojené stáří v Luhačovicích. Zařízení v Červeném Újezdě je již prázdné, brněnský penzion provozovatelka uzavře.

Odhalená pochybení jsou prý velmi závažná. „Podle ochránkyně lidských práv Anny Šabatové docházelo v těchto zařízeních k neoprávněnému omezování osobní svobody,“ říká Pavla Mrkvičková, redaktorka ČT. Rizikově se mělo nakládat i s léky, a to včetně sedativ, která měla klienty utlumovat. Seniorům byla údajně podávána nevyhovující strava, a to i klientům s dietou. Některým hrozila dehydratace a podvýživa.

Platby za pobyt v zařízeních přitom v některých případech přesahovaly průměrný starobní důchod. Ve všech případech navíc klienti odevzdávali i celý příspěvek na péči, ačkoliv ho podle zákona neregistrovaným zařízením odevzdávat nemohou. Kontrolorům dále vadilo, že personál neměl odborné předpoklady - jak profesní, tak jazykové. „Ve dvou z těchto zařízení se nacházeli senioři, kteří mluvili jen německy, a personál jim nerozuměl a neměl tedy možnost se s nimi jakkoliv domluvit,“ dodává Mrkvičková.

Ve večerním Interview ČT24 Šabatová uvedla, že klienti podobných zařízení, která nebudou mít registraci, mohou dokonce přijít o příspěvek na péči. „Může se stát, že úřad práce jim nevyplatí další příspěvek na péči, protože zjistí, že to nevyplácí tomu člověku, ale že on to celé odevzdává tomu zařízení. To odporuje zákonu. Protože pokud je to legální zařízení, tak ten příspěvek nejde přes klienta, ale rovnou tomu zařízení. Ano, klient by o to mohl přijít,“ řekla ombudsmanka.

Provozovatelka brněnského Penzionu Jiřinka Eva Žaludová dnes ČTK řekla, že se z vlastní vůle rozhodla zařízení k 31. březnu uzavřít, avšak stojí si za tím, že poskytovala kvalitní služby. „Pomohla jsem mnoha rodinám,“ tvrdí Žaludová. Míst ve státních zařízeních je podle ní málo, rodiny musejí dlouho čekat.

Není to poprvé, co úřad Veřejného ochránce práv odhalil podobná pochybení. „Co se týče příkladů z minulosti, pod palbou kritiky byl třeba domov pro seniory v Líchovech na Příbramsku nebo v Jevišovce na Břeclavsku,“ uvádí Mrkvičková. Klienti v těchto domovech byli podvyživení a měli proleženiny, v zařízeních byla nedostačující lékařská péče. V důsledku kritiky se poměry v některých zařízeních zlepšily.

Současný zákoník je pro ochranu seniorů podle ministerstva dostatečný

Kvůli tomu, že jsou senioři v horší pozici, když se mají bránit trestnému činu, navrhla rada seniorů, aby byli důchodci zařazeni mezi chráněné osoby podobně, jako to funguje na Slovensku už deset let. Ministerstvo vnitra ale odmítlo změnu trestního zákoníku, která by automaticky zvyšovala tresty za kriminalitu na starších lidech. „Veškeré trestné činy, které jsou spáchány v souvislosti s věkem, tak jsou brány jako přitěžující okolnost,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Český trestní zákoník navrch zná i další přitěžující okolnosti. Třeba když pachatel využije něčí bezbrannosti nebo závislosti.

Dohromady tak může mít lepší účinek než slovenský přístup, který u některých činů zvyšuje tresty automaticky, ale ne u krádeže nebo podvodu. Český Svaz důchodců nicméně míní, že slovenská úprava je jasnější než tuzemská. Policie se chce každopádně v letošním roce zaměřit na okrádání důchodců, z nichž jenom za loňský rok vylákali podvodníci 26 milionů korun.

V penzionu Atrium v Liberci jsou podle ombudsmanky nevyhovující podmínky

V centru Liberce, v penzionu pro seniory Atrium, kde dříve býval hotel, žije 50 klientů. Za nájemné a energie platí 10 000 korun měsíčně. Podle ombudsmanky tu jsou přitom podmínky nevyhovující: „Určitě to bylo jisté omezování osobní svobody, určitě to byly nedostatečné hygienické podmínky, páchla tam například moč, docela výrazně,“ uvedla Anna Šabatová, Veřejná ochránkyně práv.

Majitelka penzionu pro seniory ale výtky odmítá. Při dnešním natáčení si nestěžovali ani senioři. Do vestibulu se musejí dostávat po schodech, což je další výtka ombudsmanky. Objekt totiž není bezbariérový. V penzionu žije i paní Dana - že by ji personál na noc zamykal, prý nezažila: „Ne, to já nemůžu říct, a už jsem tady od začátku. Říkají třeba, že se to zhoršilo, ale mně se to nezdá,“ uvedla klientka penzionu Atrium paní Dana.

Podle ombudsmanky ale klienti často trpí demencí a nedokáží tak poznat, které chování je už nepřípustné. Rizikové je podle ní hlavně nakládání s léky. Údajně je podává nekvalifikovaný personál a často bez vědomí lékaře. I to ale ředitelka libereckého penzionu odmítá: „Léky připravuje zdravotní sestra, která pracuje pod panem doktorem, který k nám dochází, a má naše klienty jako své pacienty, coby jejich praktický lékař. Nikdo svévolně žádné léky nepodává,“ uvedla Karla Kohoutová, ředitelka penzionu Atrium.

Z penzionu pro seniory Atrium v Liberci
Zdroj: ČT24

Na popud ochránkyně lidských práv už se zařízením zahájil správní řízení krajský úřad. Penzion tak čekají další kontroly. Jiří Langer, mluvčí Libereckého kraje konstatoval, že správní řízení dále probíhá a výsledek bude za několik týdnů.

Ombudsmanka se zároveň obrátila na krajské státní zastupitelství. Má prověřit, jestli zdejší poměry nejsou už za hranicí zákona. 

Vydáno pod