Úplný zákaz kouření v restauracích zahrne i e-cigarety

Praha – Ministr zdravotnictví navrhuje úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech, dětských hřištích a sportovištích či v nemocnicích a jejich venkovních areálech. Kromě klasických cigaret návrh novely zákona počítá i se zákazem e-cigaret, které jsou dosud tolerovanější a jejichž rizika ještě nejsou zcela prozkoumána. Plánuje se i boj s alkoholem u náctiletých. Podniky by nově nesměly již podnapilého ani pustit dovnitř.

Názory na škodlivost e-cigaret se různí. Zastánci argumentují především omezením hrozby pasivního kouření, které v případě normálních tabákových cigaret vedle kuřáka ovlivňuje i jeho okolí. „Nijak to neobtěžuje okolí, nesmrdí to,“ dodává prodejce Pavel Votruba. Další upozorňují na primární rozdíl s klasickou cigaretou. „Selský rozum nám praví, že elektronická cigareta nebo výrobky, kde nic nehoří, nemohou být škodlivější než cigareta,“ uvedla lékařka Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Podle ministerského návrhu by měla pro cigaretu elektronickou i pro klasickou a také pro bylinné výrobky pro kouření platit stejná omezení. Ta by nově striktně přinesla zákaz kouření v restauracích, hospodách nebo barech. V platnosti by mohla změna být od roku 2016. Pakliže se zákonu podaří projít přes vládu, kam se chystá v únoru, a pak přes parlament a prezidenta.

Novela zákona rovněž omezuje kouření v divadlech, kinech, sportovních halách, koncertních a tanečních sálech, v prostoru dětských hřišť a sportovišť, škol, školek, zařízení pro děti, v dopravních prostředcích, na krytých nástupištích, v čekárnách a přístřešcích dopravy.

„Elektronické cigarety jsou pořád ještě cigarety, takže obsahují složky nikotinu,“ podotkl praktický lékař Ivo Špaček. Pro ministerstvo je tak stávající přítomnost nikotinu v přístroji elektronické cigarety zásadní. Smrtelná dávka nikotinu se vejde do malé lahvičky, takže podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové nemají „důvod vyřazovat elektronickou cigaretu z toho zákazu.“

Navrch lékaři varují, že příměsi obsažené v e-cigaretě nejsou dostatečně prověřené. Zákaz jejich použití na vybraných místech tak je podle některých opodstatněný. „Skutečně nevíme, co všechno jsou látky, které jsou uvolňovány. Nejsou přesně definované, jejich dlouhodobé účinky rozhodně neznáme,“ uvedla primářka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Podporovatelé e-cigaret na výrobku oceňují jeho přínos v boji s kouřením. Těm, kdo chtějí přestat s kouřením, postupné snižování dávky nikotinu v elektronické cigaretě může pomoct.

Pivo už nebude nejlevnější nápoj v nabídce

Změny ale novela zákona o návykových látkách přináší i v oblasti alkoholu. Zákazník by měl mít možnost si v restauraci objednat alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude cenově výhodnější než nejlevnější alkohol. Ministerstvo v tom vidí nástroj boje s alkoholismem, který má v současnosti podporovat právě to, že je pro lidi lacinější si koupit třeba pivo.

Novela přináší i další omezení dostupnosti alkoholu nezletilým. Posiluje třeba kontroly a zvyšuje sankce. Nejen za to, že provozovatelé restaurací náctiletým nalijí, ale i v případě, že je do podniku pustí. Majitelé namítají, že takové nařízení mohou jen těžko dodržet. „Ve stravovacím zařízení se zakazuje, aby tam pobývaly osoby zjevně podnapilé,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k návrhu, „provozovatel je povinen je vykázat. Pokud tak neučiní, sankce mohou být až do jednoho milionu korun.“ V závažnějších případech hrozí uzavření provozovny až na dva dny, a to okamžitě. Pro internetový prodej chtějí také zavést program kontroly věku a automaty na alkohol chtějí zrušit úplně bez ohledu na kontrolu věku.

Přehled případných změn v souvislosti s alkoholem

  • Pokud budou v provozovně opilé děti, může Česká obchodní inspekce okamžitě nařídit její uzavření až na dva provozní dny
  • Povinnost mít v nabídce jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než alkohol
  • Zákaz prodejních automatů s alkoholem
  • Zákaz prodeje a nalévání v prostoru zdravotnických zařízení, škol, na akcích pro děti, ve stáncích, na tržišti a kromě piva i na sportovních akcích
  • Prodej přes internet a na dálku - provozovatel musí mít „systém ověření věku“, aby nenakupovaly děti