Operace Tiskař: Kobra zakročila proti miliardovému daňovému úniku

Praha – Protikorupční policie obvinila dohromady pět lidí z krácení daně z přidané hodnoty, které mělo způsobit státu škodu ve výši jedné miliardy korun. Akce s názvem Tiskař zasáhla organizovanou skupinu vyvážející bezcennou tiskařskou techniku mimo Evropskou unii. Mezi obviněnými je i pracovnice pražského finančního úřadu.

Operace Tiskař: Kobra zasáhla proti úniku daní (zdroj: ČT24)

Na případu s krycím názvem Tiskař intenzivně pracovali členové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, finanční správa a celní správa od loňského července. Minulou středu zasahovala Kobra na několika místech České republiky, zadrželi osm lidí a nakonec kriminalisté obvinili pět osob z krácení DPH za více než jednu miliardu korun.

Proti pracovnici finančního úřadu a jejímu bývalému nadřízenému bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Jedna osoba skončila ve vazbě, zbylí čtyři jsou stíháni na svobodě.

Skupina se měla obohacovat vývozem polygrafické techniky (zejména tiskařských strojů) do států mimo Evropskou unii. Obchodní transakce v letech 2010–2012 měly dosáhnout objemu zhruba pět miliard korun. Následně měla být správci daně předkládána zcela smyšlená daňová přiznání, na jejichž základě došlo k postupnému vyplacení více než jedné miliardy korun jako nadměrné odpočty na DPH. Podle závěrů kriminalistů značná část vyplacených finančních prostředků končila v jednom spořitelním družstvu.

Finanční správa v roce 2012 začala kontrolovat správnost poskytovaných údajů. Díky včasnému zásahu se mělo podařit, aby nebylo vyplaceno dalších asi 110 milionů korun. Stroje, které vyváželi, byly s pomocí pracovníků celní správy zadokumentovány a znalecký posudek určil, že se jedná o bezcenné zboží.

Zásahy Kobry

Vydáno pod