Zaorálek proti Zemanovi: Křižácká válka na Blízkém východě? Nesmysl

Praha – Řešení radikálního islamismu na Blízkém východě musí zůstat v rukou tamních muslimů. Prohlásil to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v reakci na dnešní projev prezidenta Miloše Zemana, který vyzval ke sjednocené ozbrojené akci proti radikálům z Islámského státu. Podle Zaorálka ale další vojenské intervence nebudou efektivní – a volání po nich připomíná křižáckou válku.

Islámský stát Zeman v rámci svého projevu na fóru Let My People Live označil za úhlavního nepřítele dneška. Podle Zemana by vojenská intervence měla být na mezinárodní úrovni pod Radou bezpečnosti OSN a své síly by měli vyslat pokud možno všichni stálí členové rady: Čína, Francie, Velká Británie, Spojené státy a Rusko. Zaměřit by se měla na výcvikové tábory teroristů s využitím moderních technologií (více zde).

Proti této výzvě se ale mimořádně ostře ohradil šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek. „Nenechme se zjančit teroristy. Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl!“ napsal ve svém prohlášení na Twitteru.

Podle Zaorálka je primárním úkolem Evropy hájit své vlastní území, řešení radikálního islamismu má zůstat na zemích Blízkého východu, zejména na těch arabských. „Především oni musí prokázat, ze vraždění a teror nejsou dnes pravou tváří islámu. Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu v Sýrii, Iráku či bůhví kam. Nevěřím,“ konstatoval.

Sobotka: Nemůžeme za muslimské země tahat kaštany z ohně

Obdobně hovořil i předseda vlády Bohuslav Sobotka; na Zemanův návrh reagoval slovy, že pokud se do akcí proti islamistům výrazně nezapojí i muslimské a arabské státy, vojenská akce nebude z dlouhodobého hlediska stabilní. „Západ za ně (muslimské státy) nemůže věčně tahat horké kaštany z ohně,“ řekl premiér před odletem na pietu do Osvětimi.

„Západ zasáhl v Iráku, čtrnáct let zasahuje v Afghánistánu a ukazuje se, že bez silného angažmá muslimských zemí při řešení těchto krizových situací nepřinášejí omezené zásahy do muslimských zemí dlouhodobě stabilní, bezpečnostní řešení. Západ může poskytnout podporu, ale nemůže za arabské země řešit problémy v tomto regionu,“ dodal premiér.

  • Miloš Zeman: "Potřebujeme akci, v níž by se celé mezinárodní společenství spojilo proti svému úhlavnímu nepříteli. (…) Nevím, kdo z vás viděl mapu islámského chalífátu do roku 2020. Je to mapa, která zabírá půlku Evropy, půlku Afriky a velkou část Asie. Řeknete mi, že je to mapa, jejímž autorem je blázen – a budete mít pravdu. Ale Adolf Hitler byl také blázen a přesto se jeho vize zotročené a Juden frei Evropy téměř naplnila."
  • Lubomír Zaorálek: „Proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl! Rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové.“
  • Bohuslav Sobotka: „V Afghánistánu vidíme, že samotná vojenská akce snížení napětí a odstranění problémů, které jsou zdrojem terorismu, neřeší. Islámský stát je nebezpečná struktura, ale je potřeba trvat na silnějším angažmá arabských a muslimských zemí.“

Fiala: Jako by Zeman četl mé texty

Obdobně na Zemanovu výzvu reagoval i předseda senátního výboru pro zahraničí a obranu František Bublan (za ČSSD). Podle něj je třeba, aby se se skupinou Islámský stát vypořádaly státy v regionu, „především ty státy, kde převládá sunnitské náboženství, protože to je trošku problém sunnitů“. „Abychom vytvořili nějakou mezinárodní jednotku a vytáhli na takzvaný Islámský stát, tak to si myslím, že je nesmysl, to by nadělalo víc škody než užitku,“ dodal Bublan.

Naopak opozice prezidentovu výzvu podporuje. „Tento záměr podporuji, obávám se však, že slova Miloše Zemana nemají ve světě velkou váhu,“ uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Mně to skoro připadalo, že pan prezident četl některé moje texty, kde o nebezpečí Islámského státu a téhle formy radikálního islámu mluvím už dlouho. A nepochybně je pravda, že je potřeba čelit včas, čelit rozhodně, a to dříve, než se ten konflikt a jejich akce dostanou na území Evropy,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Dodal, že je ale skeptický ke společným akcím pod hlavičkou OSN.

Zemanovy výroky o hrozícím superholocaustu a nutnosti mezinárodní ozbrojené akce zaujaly zahraniční média. Citují ho světové agentury AFP, DPA i Reuters, ohlas vzbudil také na izraelských zpravodajských serverech The Times of Israel a The Jerusalem Post.

UDÁLOSTI: Česká pieta za oběti holocaustu (zdroj: ČT24)