Zeman se krátce sešel s Putinovým mužem Jakuninem

Praha – Za zavřenými dveřmi se dnes prezident Miloš Zeman krátce sešel s kontroverzním ruským podnikatelem Vladimirem Jakuninen, který se účastní pražské konference k výročí konce holocaustu Let my people live. Jakunin je blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina a po anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam USA. Před schůzkou se Zemanem jej zachytila kamera i při rozhovoru s prezidentovými spolupracovníky – kancléřem Vratislavem Mynářem a šéfem zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynkem Kmoníčkem.

Bez komentáře: Miloš Zeman a Vladimir Jakunin (zdroj: ČT24)

Jakunin je šéfem ruských státních železnic. Jeho obchodní aktivity byly několikrát terčem stížností a žalob známého ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného, šéf železnic ale veškerá obvinění odmítá. Jakunin je znám především jako zakladatel a pořadatel rhodského diskusního fóra, na němž loni v září prezident Miloš Zeman mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. Česká hlava státu za svá slova tehdy sklidila kritiku doma i v zahraničí.

Do Prahy přijel Jakunin na pozvání Evropského židovského kongresu. Dvakrát vystoupil v rámci panelu o roli médií při utváření názorů na antisemitismus a extremismus. V seznamu hostů, který před akcí dostali novináři, uveden nebyl, v programu pro hosty uveden je.

Kmoníček: Čeští průmyslníci po mně chtěli kontakt

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je seznam hostů zcela v gesci organizátorů konference. Totéž večer v Událostech, komentářích zopakoval i šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. „Nepozval ho pan prezident Zeman, pan prezident Zeman zval prezidenty. Byl tady proto, že si ho pravděpodobně pozvali pořadatelé akce,“ prohlásil.

Kmoníček zároveň popřel, že by s Jakuninem prohodil jediné slovo. „Tato šířená informace měla jediný výsledek – volalo mi několik představitelů českého průmyslu, že nevěděli, že se znám s panem Jakuninem, a jestli bych jim mohl domluvit schůzku.“

Vladimir Jakunin (vpravo) s Vratislavem Mynářem a Hynkem Kmoníčkem
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Fórum Let My People Live pořádal Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi. Prezidentem kongresu je Moše Kantor, ruský miliardář s údajně blízkými vazbami na prezidenta Putina. Fórum chce upozornit na hrozby spojené s přibývajícími projevy antisemitismu a extremismu ve světě.

Vydáno pod