Česko je v transplantaci orgánů mezi top světovou desítkou

Praha - V Česku loni poprvé dostalo nový orgán víc lidí, než bylo nově zařazeno na čekací listiny. Doby čekání se zkrátily a ubylo i těch, kteří se nedočkali. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) jsou čekací doby na transplantaci v Česku kratší než ve většině evropských zemí. V průměru se na nový orgán čeká rok, ve většině ostatních zemí dva až tři roky. Česko se tím řadí i mezi světovou top desítku.

V roce 2014 se na seznam čekatelů nově dostalo 808 pacientů a bylo provedeno 846 orgánových transplantací. Rok předtím 704, upřesnil ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec s tím, že aktuálně je na čekacích listinách na jednotlivé orgány celkem 1014 lidí. Dobrým výsledkům podle Adamce pomáhá kromě dobré organizace celého procesu také dobrá spolupráce při platbách za transplantaci od zdravotních pojišťoven a zlepšující se legislativní podmínky.

„Rok 2014 byl pro českou transplantační medicínu velmi dobrým rokem. Za čísly je třeba si uvědomit konkrétní pacienty, kteří čekají, kdy u některých orgánů to znamená vůbec otázku jejich dalšího života a u mnoha dalších, že se jim výrazně zvýší kvalita života,“ uvedl ministr. Loňský rok se stal rekordním i díky počtu dárců. Loni centra získala orgány od 263 zemřelých, což je zatím nejvyšší počet dárců v historii České republiky i Československa.

ČR patří mezi pět nejaktivnějších zemí Evropy

Na jeden milion obyvatel tak připadá 26,3 dárce, čímž se řadí ČR mezi pět nejaktivnějších zemí Evropy a mezi top světovou desítku. Ani dobré výsledky ale nezaručují, že všichni pacienti se dočkají. Vloni zemřelo 75 čekajících pacientů.

Ministerstvo chce proto další rozvoj transplantačního programu podpořit. Chce se zaměřit na finanční motivace pro transplantační centra i nemocnice, aby se na programu podílely. Ze zkušeností jiných zemí by pak například mohlo Česko převzít systém financování koordinátorů pro spádové oblasti o velikosti asi jednoho milionu obyvatel, kteří by zajišťovali komunikaci se všemi centry intenzivní péče, kde pacienti vhodní k transplantacím končí. Druhou možností je u center, která připraví orgán k darování, což znamená poměrně dlouhou péči o tělo zemřelého, motivace finančním příspěvkem.

Vydáno pod