Zabránit hrozbě z vesmíru? Žádný hollywood. Stačí včasné vychýlení z dráhy

Praha – Mnoho lidí při takových chvílí zaspekuluje o černých scénářích. K zemi se opět přiblížilo vesmírné těleso, tentokrát na vzdálenost zhruba tří délek mezi naší planetou a Měsícem. Vědci už nyní mají metodu, jak hypoteticky zabránit asteroidům, které by v budoucnu mohly způsobit katastrofu na zemském povrchu. Stačí k tomu dostatečně dlouhý čas a modul, jehož raketové motory těleso vychýlí – vysvětlil v pořadu Hyde Park astrofyzik Jiří Grygar.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Hollywoodské scénáře, které předkládají možnost vypálit na těleso silnou pumu, jsou podle Grygara sice efektní, ale v praxi zbytečné. „Ty planetky jsou poměrně houbovitá tělesa a nějakým výbuchem či nárazem je moc nezměníte. Nanejvýš je trochu rozbijete a místo jedné planety vám spadne mnoho úlomků naráz,“ tvrdí astrofyzik.

Vědci podle něj počítají s daleko realističtějšími plány – v případě potřeby by dlouho dopředu vyslali automaticky řízenou raketu, která dosedne na objekt. Její motor by se poté periodicky zapínal a letící asteroid postupně vychyloval z dráhy. „Myslím, že do té doby, než nějaké takové nebezpečí přijde, budeme mít možnost to vyzkoušet. Domnívám se, že my jsme poslední generace, která se ještě může trochu obávat, ale ta příští si myslím už toto bude mít technicky vyřešeno,“ vysvětlil Grygar.

Na testování bude mít lidstvo ještě hodně času. Vědci totiž s pomocí hypervýkonných počítačů vědí, že v dohledné době žádné nebezpečí od velkých těles nehrozí. „Pokud by tomu tak bylo, už bychom to díky propočtům věděli, “ dodává Grygar.

  • Právě včera proletěl kolem Země asteroid ve vzdálenosti 1,2 milionů kilometrů. Měřil zhruba 540 metrů a jeho rychlost byla 56 tisíc kilometrů v hodině.

V současnosti počítače monitorují dráhu více než půl milionů planetek (asteroidů). Z nich je potenciálně nebezpečných asi 1500. Malé objekty ale shoří v atmosféře. Další větší asteroid Apophis s průměrem 300 metrů se v roce 2029 Zemi přiblíží až na 31 tisíc kilometrů.

Před několika lety Země zažila sérii blízkých průletů asteroidů. V březnu 2013 proletěl ve vzdálenosti 950 tisíc kilometrů asi 140 metrů velký asteroid 2013 ET. Toto těleso bylo téměř osmkrát větší než meteorit, který 15. února téhož roku vybuchl nad ruským Čeljabinskem.