Odškodnění za vadné implantáty je blízko, stejně tak promlčení

Praha – Francouzský soud má v březnu definitivně rozhodnout v rámci odvolání o případu firmy, která dodávala vadné prsní implantáty. Pravomocný verdikt by měl následně umožnit sérii žalob o finanční odškodnění. Na ty ale nezbývá moc času, protože by případ mohl být promlčen. Z dvou tisíc Češek, kterým byl voperován vadný implantát, se k žalobě dosud přidalo 99 žen. Informoval o tom deník Mladá fronta DNES.

Pacientky, které se přidají k žalobě na francouzskou společnost PIP, mají šanci získat až stotisícové odškodné doplněné o soudní výlohy. Podle Mladé fronty DNES se k francouzské žalobě zatím připojilo 99 pacientek, možnost pozdějšího domáhání odškodnění je přitom nepravděpodobná. Stěžovat si ale mohou i ženy, kterým implantát žádnou zdravotní újmu nezpůsobil. V Česku navíc ve většině obdržely implantát ženy ze zdravotních důvodů, třeba po rakovině prsu, protože to byl typ, který hradila zdravotní pojišťovna.

Výhradní právo na zastupování Češek při žalobách o odškodnění za prsní implantáty má právní poradenská firma První zdravotní. Podle ní musejí zájemci, kteří by se chtěli přidat, vzít v potaz administrativu. Zdravotní dokumentace, podle které by se posléze přihlíželo k právu na odškodnění, musí být třeba celá přeložena do francouzského jazyka, na což už nezbývá moc času. Konec února vidí jako nejzazší hranicí, kdy se u francouzského soudu ozvat. Později hrozí, že by byl případ promlčen.

Tamní soud by měl v případu firmy PIP rozhodnout v březnu. Zakladatele firmy již předchozí soud nepravomocně odsoudil ke čtyřem letům vězení, nyní se projedná odvolání. Skandál s vadnými PIP implantáty vypukl v prosinci 2011 ve Francii, úplně nejvyšší počet jich zamířil do Velké Británie. Ve Francii implantáty voperovali zhruba třiceti tisícům žen. V řadě případů došlo k jejich prasknutí. V Česku mělo implantáty, které byly místo zdravotního silikonu vyrobeny z průmyslového, až dva tisíce žen. Od hromadné žaloby spousta z nich upustila už během prvního roku po aféře, protože utichla a nic se nedělo.