ČSSD potvrdila v Olomouci vyloučení tří členů z Mohelnice

Olomouc – Olomoucká sociální demokracie dnes na své konferenci potvrdila vyloučení tří členů z Mohelnice, kteří napadli na podzim 2013 sestavení krajské kandidátní listiny pro sněmovní volby. Podle ČSSD tak poškodili stranu v očích veřejnosti. Další dvě členky mohou naopak ve straně zůstat.

Mohelničtí členové jsou podepsáni pod žalobami, které zástupce nespokojených členů Pavel Němec podal v souvislosti s kandidátní listinou pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji. Na soudy se obraceli kvůli tomu, že podle nich byla kandidátní listina do sněmovních voleb sestavena nedemokraticky. O jménech se prý rozhodovalo na sekretariátech za zavřenými dveřmi.

Krajské vedení to však vždy popíralo – a mohelnické členy sociální demokracie vyloučili ze strany v listopadu 2013 delegáti okresní konference ČSSD, došlo i k rozpuštění buňky. Obě rozhodnutí poté posvětil krajský výkonný výbor i ústřední kontrolní komise, vyloučení členové si však ještě podali stížnost ke krajské konferenci, která zasedala až dnes.

O stranickou průkazku definitivně přišli Helena Kulinová, Miroslav Pospíšil a Květoslav Urbášek, v oranžových řadách naopak zůstává Marie Horká a Zdeňka Ševčíková. „Potřebovali se nás zbavit. Chtěli jsme jen pravdu, tak nás zlikvidovali, ten tlak je obrovský,“ řekla dnes Kulinová.

Bohuslav Sobotka: „Doufám, že už to dál nebude krajskou organizaci sociální demokracie v Olomouckém kraji zatěžovat, neboť nás to jen zdržuje a odvádí od práce pro občany.“