Středočeské ANO chce ve vedení Jermanovou, Plzeňsko Faltýnka

Plzeň/Praha – Hnutí ANO v Plzeňském a Středočeském kraji rozhodovalo o svých nominacích pro jarní volební sněm. Na západě navrhli na post prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka, Středočeši upřednostňují Jaroslavu Jermanovou. Bez překvapení potom zůstává nominant na předsednický post – v obou případech je jím Andrej Babiš.

Celostátní sněm hnutí ANO, na kterém se bude mimo jiné volit jeho vedení, se uskuteční na přelomu února a března. Očekává se, že Andrej Babiš bude opět zvolen šéfem hnutí. O místopředsednická křesla se chtějí kromě šéfa poslanců Jaroslava Faltýnka ucházet také například ministr obrany Martin Stropnický, poslanec Martin Komárek, šéf hospodářského výboru Ivan Pilný nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová.

Právě Jermanovou dnes podpořil i středočeský regionální sněm, jak na první místopředsedkyni, tak na řadovou místopředsedkyni. Podle Jermanové je dnešní rozhodnutí zúročením její práce pro hnutí; ostatní kraje objíždět nehodlá. „Není nutné napřímo jezdit a žádat o podporu. Od toho je sněm a delegáti volí tajnou volbou. Jistě je výrazně ovlivní i projekt, který si chystám,“ prohlásila.

Plzeňské setkání členů hnutí ANO shodně se středními Čechami podpořilo Babiše, o složení předsednictva má ale jiné představy. Na pozici druhého muže strany nominovalo Faltýnka, ve vedení druhé nejsilnější vládní strany by potom plzeňští také rádi viděli svého předsedu, poslance Jana Volného.