Z mozkové příhody se zotavuje stále více mladých lidí

Praha - Poškozením mozku trpí stále víc mladých lidí, dokonce už kolem dvaceti let. Většinou je to po úrazech, autonehodách, ale i pokusech o sebevraždu. Upozornit na to a pomoct s návratem do běžného života teď chce charitativní projekt nazvaný Polívková smršť.

Příkladem člověka, který se snaží znovu postavit na nohy, může být šestadvacetiletý Pavel. Před třemi lety, krátce po absolvování školy, utrpěl cévní mozkovou příhodu po vážné autonehodě. Kdysi vášnivý sportovec nyní začíná sám chodit, poznávat předměty i myslet – a pokud má mluvit o svém aktuálním cíli, je to zlepšení řeči a chůze; přeje si ujít tisíc metrů.

Mrtvice obrátila běh života i mladé chemičce Janě Přibylové. Po operaci nádoru na mozku jí totiž přestala fungovat pravá půlka těla a ona se ji snaží znovu naučit ovládat už druhým rokem. „Když píšu, tak si musím po každém písmenku odpočinout. Mám problémy s krátkodobou pamětí a musela jsem se naučit chodit,“ uvádí.

Cévní onemocnění mozku je stále častější. Jen v Praze v tuto chvíli lékaři sledují skoro 35 tisíc případů a v celém Česku pak každý rok přibydou tři tisíce nových. Stále výrazněji mezi nimi figurují mladí (i dvacetiletí) lidé, většinou jde o osoby po úrazech, autonehodách nebo pokusech o sebevraždu.

Polévka chce stavět na nohy

Na podporu osob po mozkové příhodě se nyní chce zaměřit kampaň Polívková smršť. V jejím rámci nabídnou známí čeští kuchaři příští týden na pražském Andělu svou kulinářskou produkci, vždy mezi desátou a dvacátou hodinou.

Za celou akcí stojí sdružení Ergo aktiv, které se stará o osoby po cévní mozkové příhodě, a vybrané peníze poputují na potřebné rehabilitační pomůcky. Polévky potom budou prodávat sami pacienti.

„Jak je rehabilitace dlouhá, hodně klientů si zvykne na to, že odpovědnost za jejich život má v rukou zdravotnický personál. My se snažíme vrátit odpovědnost do rukou klientů a ukázat jim, kde jsou a kam by chtěli,“ uvádí terapeutka Olga Košťálková. Právě prodej polévek by mohl podle centra jeho pacienty více aktivovat.

Reportáž: V Česku přibývá lidí s mozkovou příhodou (zdroj: ČT24)