Muž s transplantovaným srdcem i plicemi půjde v únoru domů

Praha – Pacient po historicky druhé souběžné transplantaci srdce a plic, která v Česku proběhla, je blízko propuštění z nemocnice. Od operace, kterou čtyřiatřicetiletému Jiřímu Kopečkovi provedli chirurgové z Motola a IKEMu, uplynuly téměř dva měsíce. Domů půjde operovaný pacient během února.

„Daří se mi výborně,“ říká pacient s transplantovaným srdcem i plicemi (zdroj: ČT24)

Na operaci, bez které by nemohl přežít, neboť mu cystická fibróza zničila plíce a poškodila srdce, čekal Jiří Kopeček více než tři roky. Sotva tři měsíce od operace půjde domů. „Daří se mi výborně. Těším se domů, pobyt už je delší, ale z hlediska léčby bylo důležité, abych tady ještě setrval,“ shrnul Jiří Kopeček.

Hlavním úkolem pro operovaného pacienta a jeho lékaře po zásahu bylo naučit ho znovu dýchat. „Dechová rehabilitace je teď nejpodstatnější. Srdce funguje dobře, některé mírné problémy se objevily ze strany plic. Což tak bývá, že plíce jsou vždy ta problematičtější část,“ uvedl přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol Robert Lischke.

Až se – zřejmě v průběhu února – dostane Jiří Kopeček domů, bude ještě docházet čtyřikrát měsíčně na kontrolu. Současně se ale bude muset mít na pozoru před infekcemi. Lékaři však nepředpokládají, že by se potíže, které vedly až k transplantaci, vrátily. „Cystická fibróza je onemocnění, které zůstává ve zbytku těla, ale nemělo by snad dělat vážnější problémy. Víme, že naopak do nových plic onemocnění nepřestoupí,“ ubezpečil Robert Lischke.

Jiřímu Kopečkovi prodloužili lékaři život o několik let. Obdobná operace je přitom unikátní, v Česku ji zatím lékaři provedli dvakrát, první proběhla v roce 2007 v IKEMu ve spolupráci s lékaři z Vídně. Celosvětově dochází zhruba k 70 ročně. Důvodem je podle přednosty Kardiocentra pražského IKEMu Jana Pirka především nedostatek vhodných dárců. IKEM nyní ve spolupráci s motolskou nemocnicí připravuje nový transplantační program. Díky němu by mohli dosud výjimečnou kombinaci srdce-plíce dostat jeden nebo dva pacienti ročně.