Pacienti dluží za nemocniční poplatky miliony korun

Praha – Někteří čeští pacienti se vyhýbají zaplacení zdravotnických poplatků a jejich dluh už dosáhl několika desítek milionů korun. Čím větší nemocnice, tím větší nezaplacená částka, za kterou by se daly nakoupit potřebné přístoje, jako jsou ultrazvuky. Nemocnice se sice snaží dluhy vymáhat, ale daří se jim to pouze u jedné třetiny případů. Uvažují proto o najímání externích firem.

Pacienti dluží na nemocničních poplatcích, peníze chybí na nákup nových přístrojů (zdroj: ČT24)

V jednom z největších zdravotnických zařízení u nás, ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, se dluh za nezaplacené regulační poplatky vyšplhal až na 5,5 milionu korun. „Pokud bychom tu dlužnou částku měli, dala by se využít jak na investice, například do rekonstrukce budov, tak i do obměny technologií,“ říká mluvčí nemocnice Filip Brož.

Dluhy mají nejčastěji ti pacienti, u nichž se léčba z jakýchkoliv důvodů protáhla. Původně stokorunový účet za den hospitalizace tak mohl nakonec činit i několik tisíc. Nemocnice mají s následným vymáháním dlužných částek nemalé problémy. „Je to zejména velmi časově náročné. Při skutečném fyzickém vymožení financí v tuto chvíli moc úspěšní nejsme,“ potvrzuje ekonomická náměstkyně Zuzana Vaňková z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny. Zde pacienti dluží přes dva miliony korun a rekordmanem je muž, který na poplatcích neuhradil přes 13 tisíc.

Dluhy pacinetů
Zdroj: ČT24

Jelikož někteří pacienti ani přes opakované výzvy účty neuhradili, uvažují nemocnice o dalších možnostech, jak potřebné peníze získat. „V tuto chvíli to zajišťuje naše právní oddělení, ale uvažujeme o externí spolupráci s nějakou firmou,“ říká Vaňková.

S novým rokem by nicméně celkový dluh už neměl příliš narůstat. Regulační poplatky totiž vládní koalice zrušila, zbyl pouze ten devadesátikorunový za ošetření na pohotovosti.