Výběrové řízení na superúředníka končí dnes

Praha – Dnes o půlnoci vyprší lhůta pro podávání přihlášek do opakovaného výběrového řízení na funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu. První výběrové řízení skončilo neúspěchem, když žádný z kandidátů nesplnil stanovené podmínky. Ministerstvo vnitra je následně zjednodušilo – uchazeči již nemusí prokazovat své jazykové znalosti, což se v prvním kole ukázalo jako problém.

Do prvního výběrového řízení na místo klíčového náměstka se přihlásila jen trojice kandidátů. O funkci personálního ředitele sekce státní služby se ucházel kandidát jediný. Vzhledem k tomu, že žádný z nich nesplnil kritéria výběrového řízení, neuskutečnily se ani pohovory a konkurs skončil. Výsledek kritizoval například vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Za neúspěch podle něj může i malé otevření státní služby lidem zvenku.

„Ukazuje se, že ta pozice ve státní správě není zase tak atraktivní, ale my s tím mnoho neuděláme. Je tam tabulkový plat, ale pro řadu lidí to může být výzva být u toho a stavět systém státní služby po 25 letech,“ reagoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kolik kandidátů se do nového výběrového řízení přihlásilo a zda splnili zjednodušené podmínky, oznámí ministerstvo vnitra nejspíš začátkem příštího týdne. Pohovory by se pak měly konat ve čtvrtek 8. ledna odpoledne. O jménech klíčového náměstka i personálního ředitele nakonec rozhodne vláda; měla by tak učinit už do poloviny ledna.

Obě funkce jsou klíčové pro to, aby úřednický aparát mohl fungovat podle nového služebního zákona. Jeho původní návrh počítal s vytvořením generálního ředitelství. Opozice ale takovou myšlenku důrazně odmítla. Vláda s ní nakonec dojednala změnu, podle které bude práci státních tajemníků organizovat právě náměstek ministra vnitra pro státní službu. Ten má být jmenován na šest let bez možnosti funkční období zopakovat.