Ledovka s náledím se chystají na silnice

Praha – Hydrometeorologové varují, že po téměř celém území se od dnešního odpoledne do pátku bude tvořit náledí, na Moravě se může objevit i ledovka. Už v noci na dnešek a ráno někde komplikovala zmrzlá tekutina dopravu.

Výstraha před ledovkou se vztahuje na odpoledne do šesté hodiny v Jihomoravském a Zlínském kraji. Zároveň ale vyhlásili meteorologové výstrahu před náledím, která platí pro regiony na východě republiky a Vysočinu do pátečního dopoledne. Pro Čechy začíná výstraha před náledím také v podvečer, skončí podle hydrometeorologů už v pátek brzy ráno.

„Na střední a jižní Moravě se dnes odpoledne bude zpočátku při mrznoucích srážkách místy tvořit ledovka. V podvečerních a večerních hodinách se při poklesu teploty pod bod mrazu začnou místy tvořit náledí a zmrazky, četnější budou na jihovýchodě Moravy,“ varují pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Náledí a zmrazky pak mají přetrvávat na Moravě a ve Slezsku místy až do dopoledne.

  • Ledovka je hladká, průhledná a homogenní vrstva ledu vznikající, když podchlazené vodní kapky dopadají na zem nebo jiný povrch (stromy, elektrické vedení). Vytváří hladký ledový povrch podobný zrcadlu.

  • Náledí vzniká, jestliže na zemi leží voda a vlivem ochlazení zmrzne. Náledí vzniká i zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty zemského povrchu pod bod mrazu. Ve většině případů bývá její povrch hrubší než u ledovky a pohyb na ní bývá snazší pro lidi i dopravní prostředky.

Nebezpečné pro řidiče a chodce jsou náledí a ledovka obdobně, při obou jevech je třeba dbát na zvýšenou obezřetnost. Ledovka ale může například i lámat větve nebo pokrýt elektrické vedení. Na začátku prosince proto způsobila velké výpadky elektřiny a zastavila i vlaky.

Předpověď počasí ČT (zdroj: ČT24)