PŘEHLEDNĚ: Co vše se mění od nového roku

První leden přinesl jako každý rok mnoho změn. Nejvíc se jich samozřejmě týká peněz – letos si polepší hlavně rodiny s dětmi a důchodci díky vyšším daňovým slevám nebo rychlejší valorizaci penzí. Příznivou zprávou je pro zaměstnance s nejnižšími příjmy také zvýšení minimální mzdy. Začíná platit ale i řada ryze praktických věcí týkajících se třeba označování potravin, nákupu ojetých aut nebo služeb mobilních operátorů. Následující přehled nejdůležitějších změn roku 2015 vám pomůže se rychle zorientovat. Odkazy vás pak dovedou k podrobnějším informacím.

Označování potravin

Novela potravinového zákona dává od ledna obchodníkům více povinností. Na výrobku musí být například uveden původ zboží a pravdivé složení. Kromě alergenů pak musí být na obalu výrobku jasně čitelné také nutriční hodnoty.

Povinné měřiče na teplo

Ve všech budovách, kde se rozúčtovávají náklady na topení mezi nájemníky podle plochy, musí být od ledna instalována měřidla na teplo a teplou vodu. Ke změně dochází z důvodu spravedlivějšího rozdělení nákladů.

Daně

V daňové oblasti dochází k celé řadě změn – začne platit třetí sazba DPH ve výši deseti procent, zvýší se daňové slevy pro rodiny s více dětmi a vrátí se daňová sleva pracujícím důchodcům. Novinky čekají také na podnikatele: Omezí se třeba ty nejvýhodnější daňové paušály. Více se dočtete v samostatném článku.

Nákup ojetého auta

Od Nového roku se kupci ojetých vozidel nemusí bát podvodu s přetočeným tachometrem. Údaj o najetých kilometrech totiž bude možné najít na internetu. Změna se týká i dalších záležitostí spojených s koupí auta z bazaru, například přepisu majitele v registru vozidel.

Dopravní nehody

K nahlášení dopravních nehod u pojišťoven se bude nově využívat jednotné telefonní číslo 1224. Řidiči tak budou více chráněni před tzv. lovci nehod, kteří za finanční obnos nabízí opravu či zapůjčení jiného vozu.

Cestování vlakem

Cestující Českých drah musejí počítat s tím, že nákup skupinových jízdenek pro více než pět lidí se bude po Novém roce hlásit nejméně tři dny předem. Další novinkou, kterou dráhy zavádějí, je bezplatná jízdenka pro děti do šesti let.

Podmínky mobilních operátorů

Již od prosince nemusejí mobilní operátoři informovat klienty o smluvních změnách, které označí za nepodstatné. Norma prošla parlamentem navzdory tomu, že podle kritiků zhorší postavení zákazníků. Česko za to může být pokutováno Evropskou unií.

Zdravotnické poplatky

Od nového roku se ruší třicetikorunové poplatky u lékaře a v lékárnách. Už dříve byl zrušen poplatek za pobyt v nemocnicích; v platnosti tak zůstane jediný poplatek – 90 korun za návštěvu pohotovosti.

Kvalifikace učitelů

Zpřísňují se kritéria pro kvalifikaci učitelů a učitelek – od 1. ledna nesmí učit pedagogové bez řádné kvalifikace. Ze škol tak odejde až 2 500 zaměstnanců. Zůstat mohou učitelé starší 55 let s dvacetiletou praxí a ti, co studium pedagogického oboru alespoň zahájili.

Platy státních zaměstnanců

Od prvního ledna stát opět zvýší platy svým zaměstnancům. Lékaři a ostatní zdravotníci si polepší o 5 procent. Hasiči a policisté o 1,5 procenta. Ti už přitom dostali v listopadu přidáno 3,5 procenta spolu s ostatními zaměstnanci veřejného sektoru.

Platy politiků

Také politici dostanou od nového roku přidáno – základní plat poslance se zvýší o 2, 9 procenta na 57 600 korun měsíčně. Zajistila to narychlo schválená novela, která prošla až na poslední chvíli. Bez ní by se platy politiků skokově navýšily o 26 procent.

Valorizace důchodů

Rozpočet na rok 2015 počítá s vyšší valorizací důchodů – průměrný senior si polepší asi o 200 korun měsíčně. Ti, kteří měli nadprůměrné příjmy, dostanou navíc i několik stovek.

Porodné na druhé dítě

V roce 2015 se začne vyplácet porodné i na druhé dítě, a to ve výši 10 000 korun (porodné na první dítě zůstává 13 000 korun). Zároveň se rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku – hranice se posouvá z 2,4násobku životního minima na 2,7násobek.

Zvýšení minimální mzdy

Od ledna se zvyšuje minimální mzda na 9 200 korun (dosud to bylo 8 500). Podle údajů ministerstva práce ji pobírá asi 100 000 lidí. Zvýšení by mělo zaměstnavatele vyjít zhruba na 1,3 miliardy, stát pak na necelých 200 milionů korun.

Třídění odpadů

Města a obce mají od nového roku povinnost zajistit pro své občany možnost třídění bioodpadu a kovů. Kov se bude v obcích třídit už od ledna, u bioodpadu tato povinnost platí každoročně vždy od dubna do října.