Do nového roku vstoupíme s ledovkou, varují meteorologové

Praha – V České republice se bude od odpoledne tvořit ledovka a silnice a chodníky budou klouzat i na Nový rok. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav s tím, že ojediněle hrozí i náledí. Naposledy zasáhla ledovka zemi na počátku měsíce a způsobila rozsáhlé výpadky v hromadné dopravě.

„Na našem území se vyskytuje místy slabé sněžení, které začne k večeru od severozápadu přecházet do deště se sněhem, mrznoucího deště a mrholení,“ uvádějí meteorologové. „Srážky slabé intenzity, které budou na prochlazeném povrchu namrzat, budou v místech s absencí sněhové pokrývky vytvářet slabou ledovku.“

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro všechny české kraje (s výjimkou jižních Čech) od dnešních 16:00 do čtvrtečního poledne. Na Nový rok mohou teploty vystoupat až k pěti stupňům Celsia. Jižní Čechy, Morava a Slezsko mohou případný vznik ledovky očekávat teprve v druhé polovině silvestrovské noci, kdy bude pás slabých mrznoucích srážek přecházet na jihovýchod; výstraha zde má platnost od dnešní půlnoci do čtvrtečních 18:00.

  • Ledovka je hladká, průhledná a homogenní vrstva ledu vznikající, když podchlazené vodní kapky dopadají na zem nebo jiný povrch (stromy, elektrické vedení). Vytváří hladký ledový povrch podobný zrcadlu.

  • Náledí vzniká, jestliže na zemi leží voda a vlivem ochlazení zmrzne. Náledí vzniká i zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty zemského povrchu pod bod mrazu. Ve většině případů bývá její povrch hrubší než u ledovky a pohyb na ní bývá snazší pro lidi i dopravní prostředky.

Ledovka Česko naposledy sevřela na začátku prosince, když ji přinesla tlaková níže Xandra. Vrtoch počasí způsobil škody především hromadné dopravy; zmrzlé troleje zablokovaly tuzemskou železniční dopravu (včetně koridoru mezi Prahou a Ostravou), z provozu vyřadily desítky vlaků i tramvaje a trolejbusy v Brně, Olomouci a v Praze. Zde tramvaje nevyjely poprvé od šedesátých let.