Politice Češi moc nevěří, pomáhat se ale nebojí

Praha – Zatímco o politiku se Češi raději moc nezajímají, pomoc druhým jim cizí není. Přibývá těch, kteří se ve svém volném čase věnují charitativní činnosti, lidé neziskovým organizacím také čím dál víc přispívají finančně. A přestože k velké celostátní politice jsou lidé spíše skeptičtí, je stále více těch, kteří se politicky angažují ve svých obcích. To dokázaly i letošní komunální volby, ve kterých kandidovalo vůbec nejvíce lidí v celé české historii.

Politika je špinavá a politici jsou nedůvěryhodní, říkají výzkumy veřejného mínění. I když je tu rozpor. Třeba v letošních komunálních volbách kandidoval rekordní počet lidí. „Značná část Čechů si myslí, že politika je špinavá věc, ale v posledních letech přibývá těch, které ten pocit přešel,“ uvedl sociolog Jan Herzmann. „Jiná je politika na malých městech a obcích, jiné je vnímání celorepublikové politiky, která je lidem vzdálená,“ dodal s tím, že komunální volby také ukázaly popularitu nových hnutí a takzvané nepolitické politiky.

Herzmann rovněž poukázal na to, že důvěra v politické strany v Česku nikdy nebyla příliš vysoká a podpora lokálních stran a nepolitických hnutí je logická. „Na levici ani na pravici nemáme žádný silný klasický politický objekt,“ upozornil filozof Tomáš Halík. „Tady se něco stalo, ale lidé stále ještě něco očekávají,“ dodal Halík s tím, že pozitivní jevy lidé očekávají spíše od neziskových organizací a nepolitických hnutí než od politiky a politiků.

Češi nehledí jen na sebe, charita se stále rozvíjí

Statisticky odsouvají na hranici mýtu i obvyklé tvrzení, že jsou lidé ke svému okolí lhostejní a že si hledí hlavně sami sebe. „Myslím si, že to opravdu mýtus je, čísla jasně prokazují nárůst podpory neziskového sektoru,“ domnívá se šéfka Linky bezpečí Ivana Šatrová. „Charita přibývá a zapojuje se do ní stále více lidí,“ potvrdil Herzmann.

Dobrovolnictví v Česku jen kvete. Podle Českého statistického úřadu lidé nezištně odpracují každoročně v neziskových organizacích kolem 45 milionů hodin a odvedou práci asi za 6,4 miliardy korun. Roste i počet darů na dobročinné účely. „Charita je něco, co obohacuje nejen toho, kdo dostává, ale také toho, kdo dává,“ upozornil Halík.

Tomáš Halík: Češi jsou k politice skeptičtí (zdroj: ČT24)

Prokazatelně se dají měřit jen ty dary, které si Češi odečtou ze svých daňových přiznání. Loni to bylo 4,122 miliardy. Jenže většina lidí přispívá bez evidence. Pravidelně tak činí 14 procent seniorů. Podobný počet stálých dárců je u nás mezi lidmi kolem 30 let. Oblíbený je i český vynález, dárcovská SMS, tedy takzvaná déémeska.  Za 10 let jejího fungování poslali lidé už přes 430 milionů korun. Celkem bylo takových textových zpráv 17 milionů.