Praha uvolní na boj proti žloutence tři miliony korun

Praha - Hlavní město uvolní na vakcíny proti hepatitidě typu A i na dezinfekční a hygienické prostředky 3,4 miliony korun. Žloutenkou už v Praze letos onemocnělo zhruba 350 lidí. Nejprve se nemoc přenášela mezi uživateli drog a bezdomovci, po jejich hromadném očkování se šíření hepatitidy v této skupině lidí podařilo zastavit, ale nemoc mezitím propukla mezi ostatními Pražany a Středočechy a objevila se i ve školách. Praha se potýká s nedostatkem očkovacích látek a dodavatel je proto stahuje z jiných zemí.

Městská rada dnes schválila uvolnění 1,4 milionu korun, z nichž půl milionu půjde na nákup vakcín a zbytek na dezinfekční a hygienické prostředky pro školská zařízení. Další dva miliony, které budou určeny na preventivní dezinfekci v pražských středních školách, dnes přislíbila radní pro školství Marie Kousalíková. Právě mezi mladými lidmi se žloutenka v současné době šíří nejvíce.

Dezinfekci zvýší i dopravní podnik

Hygienici doporučují školám, kde se dosud nemoc neobjevila, aby na toaletách používaly jednorázové ručníky a tekutá mýdla s dezinfekcí. „S dopravním podnikem se hygienici domluvili na zvýšené dezinfekci dopravních prostředků, podchodů metra a veřejných toalet,“ poznamenal pražský radní Milan Pešák.

V hlavním městě bylo dosud očkováno 2500 lidí, více než tisíc jich patřilo mezi uživatele drog a bezdomovce. Nyní se vakcíny nakoupí především pro zaměstnance pražských zdravotnických zařízení. „Jde o Zdravotnickou záchrannou službu hlavního města Prahy, Dětský domov Charlotty Masarykové, Studentský zdravotní ústav Praha a Městskou nemocnici následné péče, jejichž zaměstnanci jsou v denním kontaktu s rizikovými skupinami a potenciálně nakaženými osobami,“ doplnil Pešák.

Cestující pražskou MHD
Zdroj: ČT24
Vydáno pod