Konec stáčení tachometrů. Najeté kilometry budou na webu

Praha – Stav tachometru z poslední technické kontroly si budou moci Češi od ledna zkontrolovat v nové databázi na webu ministerstva dopravy. Lidé, kteří se rozhodnou koupit ojeté auto, by tak měli zjistit, jestli prodejce uměle nesnížil ukazatel najetých kilometrů. Auta čerstvě dovezená ze zahraničí ale zatím v databázi nebudou.

V databázi budou záznamy z poslední technické kontroly (zdroj: ČT24)

Už v pátek 2. ledna se na internetových stránkách ministerstva dopravy objeví nový banner, který odkáže na nově vzniklou stránku kontrolatachometru.cz, kde si budou Češi moci zkontrolovat stav tachometru konkrétního auta při poslední technické kontrole.

„Aplikace bude velmi jednoduchá, bude zdarma. Po rozkliknutí té stránky zadáme výrobní číslo vozidla a z technického průkazu opíšeme číslo z posledního protokolu technické prohlídky,“ vysvětluje ředitel ministerského odboru provozu silničních vozidel Josef Pokorný a dodává, že přímo na stránkách bude podrobný návod, jak v databázi vyhledávat.

Data bude prostřednictvím internetu možné získat ale pouze o těch autech, která prošla v České republice jakoukoliv technickou prohlídkou, ať už evidenční, nebo klasickou technickou kontrolou. „Zatím neexistují jednotné mezinárodní databáze, ze kterých by bylo možné takováto data získat, proto zpřístupňujeme ta data, která k dispozici jsou – tedy data o českých technických prohlídkách,“ říká Pokorný.

Prodaná ojetá auta za rok 2013 (podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu):

autobazary………………….. 260 000

soukromníci…………………. 300 000

Stáří osobních aut v ČR:

nad 15 let……………………. 34 %

10–15 let…………………… 27 %

5–10 let…………………….. 22 %

2–5 let………………………. 11 %

mladší než 2 roky……………. 6 %

Podle ředitele odboru jsou stránky standardně zabezpečeny, není tedy možné data opakovaně stahovat. Přístup k databázi je rovněž podmíněn informacemi z technického průkazu.

Bude stáčení trestný čin? Možná

Otázka přetáčení tachometrů se už nějaký čas řeší také právně, protože není zcela jasné, jak mají upravování najetých kilometrů posuzovat české soudy. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) proto v dubnu avizoval, že chystá zákon, který by podvodné stáčení tachometrů postihoval. Trestným činem by podle něj mohlo být i pouhé nabízení takové služby. „Jsem přesvědčen, že je to krok správným směrem. Nadále jsem ovšem toho názoru, že vzhledem k rozsahu podvodného jednání, kterým je postiženo podle střízlivých odhadů více než 150 tisíc lidí ročně, a to už mnoho let, si tento problém vyžaduje explicitní legislativní řešení, jehož formu právě hledáme,“ uvedl. Podotkl také, že chce zajistit takové řešení, které bude znamenat vymahatelnost práva a skutečnou postižitelnost viníků.

Podle doporučení ÚAMK si zájemci mohou ověřit stav vozu podle několika znaků. O opotřebení auta může vypovídat stav laku u dveří řidiče, stav přítlačného mechanismu stěračů, stav sedadel, koberečků nebo řadicí páky. O počtu najetých kilometrů napoví i stav tlumičů, kulových čepů, výfuku nebo kompresního tlaku ve válcích.

Rekord

… v počtu stočených kilometrů drží automobil VW Passat. Najeto měl celkem 750 tisíc kilometrů, podvodníci ale tachometr stočili na 250 tisíc kilometrů.