Elektronické náramky nakonec budou. A nejen pro vězně

Praha - Ministerstvo spravedlnosti plánuje mnohem širší využití elektronických náramků. Nosit by je měli nejen domácí vězni, ale také třeba pacienti propuštění z ústavní léčby. Pracovní skupina resortu už připravuje výběrové řízení na dodavatele monitorovacího systému, vypsat ho chce příští rok. Všechny dosavadní tendry provázely problémy.

Události: Ministerstvo připravuje tendr na náramky pro vězně (zdroj: ČT24)

Elektronický náramek ulehčí práci zejména probační službě, která již nebude muset pravidelně provádět namátkové kontroly domácích vězňů. Systém zajistí neustálý dohled nejen odsouzených, ale podle ministerstva by mohl posloužit i jako alternativa pro vazbu či pro důslednou kontrolu pracujících vězňů.

  • Vladimír Zimmel, náměstek ministryně spravedlnosti: "Domníváme se, že by se jednalo především o případy útěkové vazby. Předpokládáme ale, že by v dalších fázích mohl ten systém být využit při zaměstnávání vězňů mimo areál věznic, mohl by přispět ke zvýšení bezpečnosti například při eskortách vězňů."

Pro jiné než domácí využití stačí k náramku přidat pouze GPS modul, právní úprava ale zatím neexistuje. Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) se už připravuje legislativní úprava trestního řádu, aby bylo vůbec možné elektronický monitoring využívat. Počáteční nákup systému nepřekročí tisíc náramků.

„Toto je čtvrtý pokus, kdy se snažíme realizovat projekt elektronického monitorovacího systému a uděláme všechno pro to, aby to byl pokus úspěšný,“ dodává náměstek Zimmel. Ministerstvo navíc uvažuje i o využití náramků pro sledování psychicky nemocných, které soud propustí z ochranné ústavní léčby do té ambulantní. První kusy chce ale nasazovat domácím vězňům.