Tlustý žaluje Topolánka, z klubu ODS neodejde

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý se rozhodl podat žalobu kvůli údajným pomluvám souvisejícím s informacemi o jeho spojení se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem na premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některá média. Z poslaneckého klubu ODS Tlustý odmítá odejít, přestože ho k tomu jeho členové dnes znovu vyzvali.

Tlustý dnes klubu ODS vysvětloval svou účast v kauze exposlance ODS Jana Moravy, který údajně sbíral kompromitující informace na své poslanecké kolegy. Předseda klubu Petr Tluchoř prý nezaznamenal žádnou pozitivní odezvu na Tlustého vystoupení. „Naopak jsme museli zastavovat reakce negativní, abychom se tady do večera nezabývali některými dávnými věcmi,“ řekl. 

Vedení klubu ODS se dnes snažilo Tlustému  vysvětlit, proč by měl jejich řady opustit. To ale Tlustý učinit nehodlá a výzvy k odchodu odmítá. Na jednání také informoval svoje kolegy o podání trestního oznámení kvůli pomluvě, že někoho nahrával. Kromě toho podal žalobu na redaktory TV Nova, MF DNES a premiéra Topolánka za pomluvy týkající se případu zesnulého kmotra českého podsvětí Františka Mrázka.

Vlastimil Tlustý

„Já nevystoupím odnikud, ani z ODS, ani z parlamentu, ani z klubu.“

Tlustý si je podle svých slov jist, že komunikoval s asistentem poslance Hojdara, a ne s mafiány. Podle informací, které se objevily v médiích, byl asistent někdejšího vlivného poslance ČSSD Josefa Hojdara Igor Šafranko napojen právě na Mrázka. Tlustý již dříve popřel, že by vědomě spolupracoval s organizovaným zločinem. Když se dozvěděl o skutečné Šafrankově roli, přestal s ním komunikovat.

Tlustého právníci také již minulý týden podali trestní oznámení pro
pomluvu. Důvodem je tvrzení v kontroverzní reportáži TV Nova Natvrdo, že Tlustý prý tajně nahrával své schůzky s premiérem Topolánkem.

O spojení Tlustého s Mrázkem psal server iDnes.cz. Policejní odposlechy, které má mít k dispozici iDnes, naznačují, že se Tlustý s Mrázkovými lidmi několikrát sešel a podnikatel obviňovaný z organizování zločinu nabízel tehdejšímu stínovému ministru financí třímilionový úplatek za protislužby. Z odposlechů ale podle iDnes nevyplývá, zda nabídka opravdu padla a jestli Tlustý peníze přijal. Tlustý popřel jakékoliv jednání s Františkem Mrázkem. „Nikdy jsem s panem Mrázkem o ničem nejednal. Jde o opakovanou snahu skandalizovat mou osob. Citované rozhovory v žádném případě nejsou mé,“ uvedl Tlustý.

Komise ke kauze Morava: Lidovci v ní nebudou 

Koalice se včera dohodla na vytvoření zvláštní pracovní komise pro vyšetření okolností kolem kauzy Morava s tím, že by každá koaliční strana do ní vyslala tři zástupce. Šéf lidovců Jiří Čunek ale dnes prohlásil, že lidovci ve skupině zasedat nebudou. Podle KDU-ČSL by si celou záležitost měla vyjasnit ODS sama.

Zelení do koaliční pracovní skupiny nominovali předsedu svého klubu
Přemysla Rabase, ministra školství Ondřeje Lišku a stranickou rebelku Olgu Zubovou. Občanští demokraté vyslali předsedu svého klubu Petra Tluchoře, poslance Toma Zajíčka a Zdeňka Proska. Zubová ale dnes prohlásila, že ve skupině pracovat nechce kvůli střetu zájmů - kvůli tomu, že Morava sbíral materiály na její dceru.

Aféra Morava

Nyní už exposlanec Jan Morava a Vlastimil Tlustý figurovali v reportáži televize Nova, která upozornila na shromažďování kompromitujících materiálů na politiky. Vedení ODS vyzvalo oba, aby odešli ze strany. Tlustý to odmítá, podrželo ho i místní sdružení ODS v Rakovníku, které jediné může Tlustého vyloučit. Morava chtěl svoje členství v ODS pozastavit, místní buňka v Neratovicích mu to ale nedoporučila.

František Mrázek
Zdroj: ČT24