Církve dostaly další restituční splátku. Investují do budoucnosti

Ostrava - Šestnáct církví a náboženských společností dostalo letošní restituční splátku, tedy další dvě miliardy korun. Podobně jako loni hodlají většinu ušetřit na příští desetiletí, kdy přestanou pobírat státní dotace. Přesto již sumy v řádu miliónů vyčlenily na vybavení církevních škol nebo opravy kostelů.

Církve dostaly další restituční splátku (zdroj: ČT24)

Kupříkladu ostravsko-opavské biskupství použilo část peněz na opravy katedrály Božského Spasitele v Ostravě. Více než roční rekonstrukce bude stát celkem 60 milionů korun, 17 půjde z právě obdržené splátky. Zatím byly provedeny hrubé práce, v zimním období budou pokračovat práce v interiéru, především na dlažbách a elektroinstalaci.

„Nechceme nezodpovědně projídat“

Nejvíc, přes 1,6 miliardy korun, získala katolická církev. Podobně jako letos, kdy dala skoro půl miliardy do fondu kvalifikovaných investorů, chce většinu peněz ušetřit. „Nejsme ti, kteří by nezodpovědně projídali. Budeme investovat tak, abychom pomáhali v budoucnosti,“ říká generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Podobně hodlají peníze spravovat i pravoslavní. „Jako dobří hospodáři, aby bylo do budoucna, musíme peníze investovat,“ uvedl jejich kancléř Milan Horvát. Po katolické církvi poslal stát nejvíc peněz husitům, přes sto milionů korun. Evangelíci dostali 78 milionů a pravoslavní skoro 40 milionů. I tyto církve většinu peněz uloží na účtech.

Finance zároveň vloží do různých sociálních programů. „Patnáct až pětadvacet procent každé restituční dávky máme přidělit na rozvojové a humanitární aktivity,“ říká synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

V příštích třiceti letech mají církve dostat 59 miliard navýšených o inflaci. Pokud by byla inflace dvě procenta, jak v průměru posledních let bývá, dostanou 79 miliard, při tříprocentní inflaci dokonce 90 miliard. „Je to náhrada za majetek, který z nějakých důvodů není možné církvím vrátit,“ vysvětluje ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Jedinou církví, která všechny peníze z restitucí odmítla, je Bratrská jednota baptistů. Stát tak během třiceti let ušetří přes 227 milionů korun.