Trable služebního zákona: Úředníci v nejistotě, vláda bez platového plánu

Praha – Ani na Vánoce, obrazně řečeno, nemusí mít desítky tisíc úředníků klid. Důvodem je záležitost, která zaměstnávala vládní koalici dlouhé měsíce - tedy služební zákon. Přestože začne za pár dnů platit, vláda nemá jasno v tom, kolika lidí se bude týkat a jak se změní platy. Nový systém odměňování plánoval kabinet nastavit až od roku 2017, Evropská komise ale tlačí na dřívější termín. Komplikace v zákoně připouštějí i jednotliví koaliční partneři.

Novému zákonu koalice věnovala měsíce společných jednání – dokonce k nim přivedla i část koalice. Čím víc se blíží uvedení do praxe, tím víc problémů vyvstává. Tím hlavním je zejména počet úředníků a jejich platy. „V tuto chvíli máme odhady o počtech zaměstnanců, kteří by měli patřit pod státní službu… Přesná čísla se teprve ukáží během první poloviny příštího roku,“ zmínila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Nyní se do věci navíc vložila Evropská komise. Ta žádá, aby si Česko udělalo v nových platech úředníků jasno dříve než od roku 2017. „Vyčíslení nákladů byla jedna z položek, kterou jsme v pondělí na koaliční radě systematicky zvedali… Bohužel nám ho zatím nikdo nedal,“ přiznává vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Vláda zatím marně hledá také klíčovou vedoucí osobu, tedy náměstka pro státní služby. Ze tří kandidátů totiž nikdo nevyhověl požadovaným podmínkám. Kabinet hledá minimálně 40letého člověka alespoň se čtyřletou praxí ve vysoké funkci, s čistým lustračním osvědčením a bezpečnostní prověrkou aspoň na stupeň důvěrné. Musí také ovládat minimálně jeden cizí jazyk. Právě to byl kámen úrazu, a vláda proto kritérium zmírňuje. Stačí, když si uchazeč doplní jazykovou zkoušku do konce příštího roku. Ministerstvo vnitra chce nové výběrové řízení uspořádat co nejdříve.

Kvůli služebnímu zákonu vznikla i speciální sekce původně pro 15 lidí z Úřadu vlády. Tato skupina se nyní přesunula na ministerstvo vnitra, které má zákon v gesci. Pracovat jich tu ale bude jednou tolik. Jak zjistila ČT, jen zmíněným 15 lidem vyplatil měsíčně Úřad vlády přes půl milionu korun. Resort vnitra už ale přiznává, že ani téměř třicítka nových zaměstnanců jim stačit nebude.

Nejen těmto lidem, ale i dalším zhruba šedesáti tisícům úředníků chce vláda vyššími platy vykompenzovat omezení dané státní službou. Do služebního poměru začnou zaměstnanci přecházet k červenci příštího roku. Teprve v lednu ale resorty financí a práce začnou připravovat různé varianty odměňování.

Zatímco jedni se mohou těšit na vyšší mzdy, jiným naopak na výplatní pásce ubude. Zrušení smluvních mezd se ve státní správě týká víc než čtyř set lidí. Vláda už teď přiznává, že příplatky - byť v maximální výši - jim nemusí současný plat plně nahradit. A tak přitáhnout na státní úřady odborníky ze soukromé sféry může být do budoucna další problém.

Nové nejasnosti kolem služebního zákona (zdroj: ČT24)