Sněžit začne ještě o Vánocích, dnes však padaly teplotní rekordy

Praha – Sněhu se dočkají hory i nížiny v Česku ještě o Vánocích. V příštích dvou dnech se postupně ochladí, na Štěpána by mělo začít dokonce sněžit. Sněhu nenapadne mnoho, teploty se ale budou pohybovat kolem nuly a na horách začne mrznout. Lyžaři se proto mohou těšit alespoň na technický sníh. Dnes však padaly teplotní rekordy.

Teplotní rekordy dnes padly téměř na třetině stanic měřících alespoň 30 let. Nejtepleji bylo na jižní Moravě. Výjimečně teplo bylo třeba v Pohořelicích na Brněnsku, kde meteorologové naměřili 13,1 stupně Celsia. O 2,6 stupně tam byl překonán dosavadní rekord z 23. prosince 1967. Počasí dnes připomínalo spíše podzim než zimu, teploty se pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia, uvedla Andrea Petričáková z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Některé rekordy byly překonány i v Čechách či na Vysočině.

Vánoce na ledu

V příštích dnech se však ochladí. Pranostika, která slibuje Martina na blátě – Vánoce na ledu (a vice versa), se tak letos zřejmě naplní. Mrznout začne na druhý svátek vánoční. Štědrý den i Boží hod budou naopak obdobně teplé jako většina prosince.

„Štědrý den bude krásný, ale odpoledne přijde déšť a za deštěm přijde ochlazení,“ uvedl meteorolog Janek Doležal, podle kterého ale ještě ve čtvrtek bude až sedm stupňů. Na svatého Štěpána však skutečně mohou nastat Vánoce na ledě. Ráno bude mrznout a kolem nuly bude po celý den. „Objeví se místní přeháňky a budou sněhové ve všech polohách, nejenom na horách. Mohou připadnout dva centimetry,“ uvedl meteorolog.

Jak bude o Vánocích

  • 24. 12.: 7 až 11 °C, večer déšť nebo přeháňky
  • 25. 12.: 3 až 7 °C, zpočátku občasný déšť nebo přeháňky
  • 26. 12.: -2 až +2 °C, místy sněhové přeháňky
Dva dny před Vánoci ve Filipovicích na Jesenicku
Zdroj: Marie Rychlá/Facebook Počasí ČT

Po skončení vánočních svátků by mělo zimní počasí ještě vydržet. „Chladný vzduch se tady udrží až do Silvestra,“ upozornil Janek Doležal. Mrznout podle něj má v noci, přes den budou teploty těsně nad nulou. Sněhu však ani po ochlazení nelze očekávat příliš mnoho. „Připadnout by mohlo na horách deset, případně i patnáct centimetrů sněhu,“ odhadl pro následující víkend Doležal. Protože však bude mrznout, provozovatelé lyžařských středisek alespoň dostanou možnost spustit sněhová děla a vyrobit umělý sníh.

Sním-li o bílých Vánocích, je to většinou opravdu jen sen

„I'm dreaming of white Christmas,“ tedy „sním o bílých Vánocích“, zpívá Bing Crosby (a mnozí další). Přinejmenším v českém prostředí se však sen o bílých Vánocích jenom výjimečně mění v realitu. „Za posledních pár let sněžilo na Vánoce jen málokdy. Pokud se podíváme na Prahu, naše hlavní město, tady bývají Vánoce na sněhu jen zřídka – jednou nebo dvakrát za deset let. Naposledy byly bílé Vánoce v roce 2010, to bylo až 5 centimetrů sněhu, a hodně sněhu bylo v roce 1969. To bylo v Praze kolem 20, na některých místech až 30 centimetrů sněhu,“ vzpomněl meteorolog Janek Doležal.

Většina lyžařských středisek zůstane přes Vánoce ještě uzavřena. Zatím není v plném provozu žádný areál, v těch větších a vysoko položených jsou otevřené přinejlepším krátké úseky sjezdovek. Celkově nejdelší zasněžený úsek je k dispozici ve Skiresortu Černá hora – Pec, kde lze lyžovat na 11 kilometrech tratí, ale další velká střediska jako Špindlerův Mlýn, Klínovec nebo rakouský příhraniční Hochficht nenabízejí více než čtyři kilometry sjízdných tras. Vůbec se nelyžuje na Vysočině, jižní Moravě, ve Zlínském kraji ani středních Čechách.

Ve Hrubé Vodě se sice lyžuje, sníh je ale výhradně na sjezdovce.
Zdroj: Lud/ČTK

Teplo z Atlantiku nedělá dobře milovníkům sněhu

Druhý teplý prosinec v řadě způsobilo podle Janka Doležala takřka nepřetržité proudění vzduchu od západu. „Na západě je Atlantský oceán, ten je teď relativně teplejší než naše pevnina. Teplý vzduch se k nám dostává celý měsíc, je nadprůměrně teplé období – teploty se během prosince nezřídka dostaly až k deseti stupňům, výjimečně až ke 14, což je velmi vysoko,“ shrnul. Výjimky však nastaly. Tou největší byla ledovková kalamita na samotném začátku prosince, kdy několik dnů slabě mrzlo a objevil se sněhový poprašek i v nižších polohách. O dalších dvou víkendech potom padal sníh na horách.

Počasí je letos v prosinci podobné jako loni. Jak upozornil meteorolog, přijde letos ochlazení dříve, předchozí zimu mohli vlekaři spustit sněhová děla až po Novém roce.