Levnější léky? Snížená sazba DPH nemusí zafungovat

Praha – Od ledna začne platit schválená nižší sazba DPH pro léky spolu s knihami a dětskou výživou. V lékárnách přesto mohou zůstat ceny stejné a efekt pro kupujícího to nebude mít žádný. Zatímco prodejci v lékárnách uvádějí, že cenu přizpůsobí, vliv mohou mít distributoři.

Události ČT: Ceny léků po snížení sazby DPH (zdroj: ČT24)

Kdo čeká, že od ledna ušetří na volně prodejných lécích zásluhou zavedení snížené sazby DPH, může být nepříjemně překvapen. Záleží hlavně na distributorech, jestli se cenovky v lékárnách sníží. „V případě, že nezmění ceny naši dodavatelé, potom se snížená sazba DPH samozřejmě projeví v ceně léků u nás v lékárnách,“ uvedl mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Právě lékárenské řetězce by mohly mít zájem na tom, aby se desetiprocentní daň promítla do nižších cen, a to v rámci konkurenčního boje, kvůli kterému třeba nabízely v minulosti různé výhody v souvislosti s regulačním poplatkem na recept.

Potíž by mohla být i s částečně hrazenými léky. Jejich cena je totiž dána výší příspěvků zdravotních pojišťoven na tyto léky. Výše příspěvků ale klesá a cenový rozdíl pak musí doplácet ten, kdo si přijde s receptem pro své medikamenty. Nižší daň tak bude mít na prvním místě pozitivní dopad na zdravotní pojišťovny, ale je otázkou, jestli pak převedou tuto úlevu i na kupující. „Výrazně ušetří zdravotní pojišťovny, protože snížení DPH bude pro ně znamenat menší náklad, budou hradit za léky méně,“ řekl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

10% sazba DPH

  • léky - mimo vitamíny, potravinové doplňky
  • knihy - mimo noviny, časopisy, reklamní publikace a omalovánky
  • dětská výživa

Přidá se k lékům bezlepková strava? Nebo jiné potraviny?

Zítřejší zasedání Poslanecké sněmovny by mělo přinést odpověď na to, jestli se k trojici skupin zboží přidají ještě suroviny pro bezlepkovou stravu. Jako o kandidátovi na desetiprocentní daň o nich budou poslanci rozhodovat s novelou zákona o DPH, která má hlavně určit, jestli budou podnikatelé měsíčně podávat kontrolní hlášení. Možnost, že by se ke snížené sazbě DPH přidaly ještě další výrobky, nevypadá v nejbližší době příliš reálně.

Politici další změny podmiňují lepším výběrem daní. Další snížení DPH například u potravin je možné, pokud se vládě podaří prosadit opatření proti daňovým únikům. Pochyby se také točí kolem toho, co by se mohlo stát teď u léků, že nižší daň nesníží konečnou cenu. „Otázkou totiž vždycky při zmírnění nebo snížení DPH zůstává, jestli se sníží cena, a to je třeba vždycky velmi důkladně propočítat,“ uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podoba DPH v minulých letech

2010-2011 - základní sazba: 20 %, snížená sazba: 10 %

2012 - základní sazba: 20 %, snížená sazba: 14 %

2013-2014 - základní sazba: 21 %, snížená sazba: 15 %