Pozor na odpočívadla: Zloději už okénka nerozbíjejí, mají elektroniku

Jihlava – Na odpočívadlech u dálnice D1 okrádají řidiče zahraniční gangy zlodějů. Jen na úseku kolem Velkého Beranova evidují policisté téměř stovku krádeží. Dostat se do zaparkovaného auta je totiž pro dobře organizované zloděje často velmi jednoduché. Řidič přitom často ani nepozná, že se mu do jeho auta někdo vloupal.

Na odpočívadlech řádí moderně vybavené gangy zlodějů (zdroj: ČT24)

Organizované, většinou zahraniční, gangy už jsou velmi dobře vybavené nemodernější elektronikou. Dálková ovládaní zámků tak pro ně nejsou žádnou překážkou. „Načtou si kód a pak vám to buď nějakou vysílačkou vyruší, nebo si kód naopak načtou,“ uvedl vedoucí dálničního oddělení Policie ČR Velký Beranov David Jirák.

Vypátrat zloděje je velmi složité, policie proto sází na prevenci v podobě varovných letáčků. Řidiči jsou ale stále neopatrní. Dveře a kufr po uzamčení na dálku nekontrolují a některé zaparkované vozy připomínají spíš výkladní skříň obchodu s elektronikou. Na dálničním odpočívadle na 112. kilometru D1 našel štáb České televize takových aut hned několik. Jedno mělo například na zadní sedačce volně položený tablet, v dalším byl na přístrojové desce vystavený drahý telefon.

Řidiči by ale měli být opatrní i při opravě defektu pneumatiky nebo když potřebují do motorového prostoru. Vůbec si totiž nemusí všimnout, co se děje na opačné straně auta. V takovém případě se vyplatí vůz zavřít a uzamčení ještě zkontrolovat. Obezřetní musejí být i řidiči kamionů, kteří v noci odpočívají. Někteří zloději používají i uspávací plyny, aby se řidič při krádeži neprobudil.