Neinvazivní náboje i neviditelné svítící střelivo, vyrobeno v ČR

Praha – Čeští zbrojařští experti si připisují svými inovacemi úspěch napříč Evropou. Nejde jim přitom jenom o sílu zbraní, ale svými výrobky upravují parametry klasických střel, aby ochránili vojáky, kteří je používají, nebo i lidi kolem při policejním zásahu. Výsledkem tak je neinvazivní pětiramenná střela nebo neviditelné svítící střelivo, které vyváží v milionech do okolních států.

Události ČT: Česká stopa ve speciální munici (zdroj: ČT24)

Na první pohled je to protimluv – neviditelné svítící střelivo. Běžná dávka střel zanechává světelnou stopu, která v případě vojenského konfliktu může působit i jako ukazatel pro nepřítele, kde se střelec nachází. Na bojišti je cílem trefit útočníka, ale důležité je také nenechat trefit sebe. Střely firmy Sellier–Bellot tudíž nevytváří svítivý bod a nejsou viditelné pouhým okem. Pouze za pomoci nočního vidění je vidět jejich svítivý pohyb daný studenějším plamenem. „Hoří nebo svítí v takových vlnových délkách, které nejsou vidět pouhým okem, je to speciální směs chemikálií,“ uvedl Pavel Kratochvíl, který ve firmě dělá vedoucího vývoje. Konkrétní detaily si ale firmy nechávají pro sebe. „Je to výrobní tajemství, máme na to dokonce i patent,“ řekl vedoucí tamní balistické zkušebny Tomáš Hron.

Firma ale vyvinula také neinvazivní střely, které jsou vhodné pro policejní oddíly, jejichž zásah tak může být bezpečnější. Policejní zásahové jednotky pak mají větší jistotu, že v uzavřeném prostoru zneškodní jenom útočníka. Při zásahu se špička střely rozevře do pětiramenného tvaru, který zbrzdí střelu a nezpůsobí nechtěné dodatečné zranění další osoby. Při otevření střela co nejvíc zvětší svůj průměr, což je hlavní předpoklad toho, aby se zastavila uprostřed látky.

„Garantujeme stoprocentní úspěšnost, když střelí do útočníka, nikdo další nebude zraněn,“ řekl ředitel Sellier - Bellot Radek Musil. Kvalitu a správnou funkčnost potvrzují i zástupci policie, kteří střelivo při své práci používají. „Tato munice je velice spolehlivá a nikdy se nám nestalo, že bychom s touto municí nesplnili úkol, tak jak jsme chtěli,“ řekl příslušník zásahové jednotky Policie ČR.

Než se munice dostane k armádám nebo policejním sborů, vyžaduje testování. Zajímavostí je, že pro tyto účely používají balistickou želatinu. Její předností je, že svými vlastnostmi velmi věrně simuluje lidskou tkáň, a tedy i chování střely při zásahu člověka. „Jedná se o dvacetiprocentní vepřovou želatinu, která by v ideálním případě měla simulovat živou tkáň,“ dodal Hron.