Schwarzenbergova sestra se kvůli majetku znovu obrací na Ústavní soud

Praha - Alžběta Pezoldová se znovu obrací na český Ústavní soud. Nevlastní sestra Karla Schwarzenberga se domáhá několika nemovitostí v Praze a už podruhé chce doplnit žalobu. Na jaře jí Ústavní soud vyhověl a vrátil věc k novému projednání. Verdikt obvodní instance se ale od toho původního nelišil.

Události: Restituční spory hraběnky Pezoldové (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg, představitel orlické větve rodu, restituoval v 90. letech rozsáhlé majetky. Jeho sestře Alžbětě Pezoldové, představitelce hlubocké větve rodu, se ale restituce nedaří. Od té doby spolu nevlastní sourozenci a dědicové rodu Schwarzenbergů nemluví. Hraběnka se proto dalších nadějí domáhá u Ústavního soudu.

  • Petr Meduna, advokát Alžběty Pezoldové: „Obvodní soud pro Prahu 1 opětovně neakcentoval rozhodnutí Ústavního soudu, nepřipustil upřesnění žalobního návrhu.“
  • Miroslava Sedláčková, mluvčí Ústavního soudu: „Ústavní soud se ve svém květnovém nálezu vůbec nezabýval otázkou, zda se jednalo o změnu žaloby. Řešil pouze čistě procesní záležitost - že to rozhodnutí nebylo žádným způsobem odůvodněno.“

Pezoldová si nárokuje třeba Schwarzenberský palác na pražském Hradčanském náměstí, který je od roku 2002 majetkem Národní galerie. Objekt je propojený se sousedním Salmovským palácem a i o ten sestra Karla Schwarzenberga už přes 20 let usiluje. Od českého státu v minulosti žádala neúspěšně i několik dalších nemovitostí. Ústavní soud zatím uznal jen nárok na hrobku v Domaníně u Třeboně.

Ministerstvo spravedlnosti se Pezoldové omluvilo za průtahy

Pezoldová zatím sklízí pouze dílčí úspěch. Za soudní průtahy se jí omluvilo ministerstvo spravedlnosti. „Průtahy byly zjištěny ve věcech u Obvodního soudu pro Prahu 1, Prahu 6 a Prahu 7. (…) Na průtazích se projevila zejména složitost věcí, dále očekávání rozhodnutí o ústavní stížnosti, paralelně probíhající dědické řízení a v neposlední řadě vytíženost soudců,“ uvedla ve vyjádření ministerstva mluvčí Kateřina Hrochová.

Vydáno pod