Nepřevedená ojetina nebude smět na silnici

Praha – Ministerstvo dopravy nechá v příštím roce vymazat z Centrálního registru vozidel auta, která by se neměla pohybovat na silnici. V polovině roku vyškrtne auta, u kterých vlastníci formálně nedokončili převod – proběhlo pouze odhlášení na nového majitele, ale ten již vůz nepřihlásil. Koncem roku z registru zmizí i některé vozy s registračními značkami v depozitu. Změna se týká také autobazarů, kterým by měla ztížit čachry se stavem auta či počtem najetých kilometrů.

Kvůli opomenutí nebo snaze vyhnout se zaplacení poplatku na ekologickou likvidaci vozu jezdí v Česku auta, která uvázla v tzv. polopřevodu: Původní majitel vůz odhlásil na nového vlastníka, ale ten ho již na sebe nepřihlásil. Ministerstvo dopravy se chce v příštím roce takových vozů zbavit – majitelé je buď znovu přihlásí, nebo zmizí z registru. „Pokud jezdíte s vozidlem, které je v Centrálním registru vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem, musíte podat na úřad do 30. června 2015 žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru silničních vozidel. Pokud žádost nepodáte, vozidlo administrativně zanikne a už nepůjde přihlásit,“ varoval mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Z registru mohou koncem příštího roku vypadnout také auta, která jsou dočasně odhlášena z provozu a jejich registrační značky jsou v depozitu. Ministerstvo bude chtít, aby lidé sdělili, kde vozidlo je a jaký je účel jeho využití. Pokud tak neučiní, i tato vozidla administrativně zaniknou a nebude již možné přihlásit je.

Vedle lidí, kteří váhají s přehlášením auta, budou pravidla zaváděná novelou silničního zákona problematická pro menší autobazary. Ty budou muset všechna odkoupená vozidla převádět na sebe. Součástí procesu převodu bude evidence stavu vozidla, počtu najetých kilometrů a informace o dalším uskutečněném prodeji vozidla. „Zákon novými povinnostmi pro prodejce zejména v oblasti převodů ojetin dále omezuje možnosti podvodů v malých bazarech, které již avizovaly, že se budou se změnami jen těžko vyrovnávat,“ upozornila generální ředitelka autobazarů AAA Auto Karolína Topolová.