Nové profesory opět jmenoval Chládek, Zeman měl jiný program

Praha - Ministr školství Marcel Chládek dnes předal jmenovací dekrety novým profesorům. Osobně je převzalo 54 z 64 jmenovaných. Prezident Miloš Zeman na ceremoniálu kvůli jiným povinnostem nebyl.

Dekrety dnes osobně převzalo devět žen a 45 mužů. Mezi jmenovanými má největší zastoupení Univerzita Karlova v Praze, ze které je 19 nových profesorů. Sedm jich mají pražské České vysoké učení technické a brněnská Masarykova univerzita. Šest profesorů prošlo řízením na Vysokém učení technickém v Brně. Nejvíce jsou zastoupeny obory z oblasti lékařství, historie, fyziky a techniky.

Vědecká rada Univerzity Karlovy se nedávno pozastavovala nad tím, proč v této skupině není ředitel Národní galerie Jiří Fajt, který všechny podmínky splnil už v červnu. Chládek už dřív uvedl, že se procedura zdržela kvůli prověření podnětu, podle něhož berlínská Humboldtova univerzita odmítla Fajtovi udělit profesuru kvůli plagiátorství. Škola se k záležitosti nechtěla vyjadřovat. Ministr počítá s tím, že šéf galerie dostane dekret v dalším jmenovacím kole, které by mělo být v únoru.  

Zeman se připravoval na přijetí izraelského ministra zahraničí

Zemanovi dnes účast znemožnila příprava na přijetí izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana, se kterým se odpoledne setkal. Ministr Chládek dekrety profesorům předával už na jaře, kdy se vedly dohady ohledně způsobu jmenování profesorů. Rektoři při debatách o tom, kdo bude dekrety předávat, v minulosti připomínali, že ani v dobách Václava Havla a Václava Klause nebylo pravidlem, že by novopečení profesoři přebírali dekrety výhradně z rukou prezidenta.

Procedura jmenování profesorů je ostře sledovaná od jara 2013, kdy prezident Zeman dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti. Uvažovalo se o tom, že by tato pravomoc přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat.