Ministr v reklamě? Dobrý nápad, tvrdí reklamní odborník Kauba

Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nyní čelí kritice za své účinkování v reklamě, jejímž cílem je podpořit české potraviny. Podle něj nejde o vlastní zviditelnění, s myšlenkou ho oslovili lidé, kteří kampaň tvořili. Kreativní ředitel reklamní agentury Havas Worldwide Prague Eda Kauba míní, že nápad to byl dobrý, ale potenciál kampaň úplně nevyužila.

„Ministr má být hlavou všech odborníků, má problému rozumět a má nám srozumitelně říct, proč máme kupovat české potraviny. Ten nápad tam využit nebyl, protože ministr maluje štětcem a malovat může student kaligrafie nebo herečka,“ naráží Eda Kauba z agentury Havas Worldwide Prague na jednoduchý motiv televizního spotu, který odkazuje na internetové stránky s detaily ohledně vánoční soutěže na podporu českých potravin. Jinak ale myslí, že nápad to byl „velmi dobrý“. Ministr podle něj může přesvědčit lidi, aby změnili své chování a myšlenku prezentoval na příměru v dopravě. „Pakliže ministr dopravy bude jezdit vlakem a bude přesvědčovat lidi, aby jezdili vlakem, bude to mít jinou vážnost, než když to udělá herec,“ zmínil Kauba.

Jednoduchost přitom podle něj není na překážku, ale potenciál musí být účelně využit. „Je to tzv. teaser. Musí nás ale zaujmout víc, než že slyším, co vidím. Potřebuji dostat jinou informaci, proč na ten web jít. Ta informace má být jedna stručná věta, natolik nečekaná a překvapivá, pro mě nová, abych chtěl vidět, co je dál na webu,“ řekl Kauba.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Hyde Parku ČT24:

„Přišli lidé, kteří celou tu kampaň tvořili a říkali: 'Pane ministře, v okamžiku, kdy vy jste člověk, který ze zemědělství vzešel, celý život jste zemědělcem, pohybujete se v této oblasti a v oblasti potravinářství, tak nám dává jakousi logiku, aby pokud i vy jako ministr o tom tématu hovoříte od začátku, rozvíjíte jej, děláte v něm aktivní kroky pro to, aby se ta situace změnila, tak si myslíme, že to má logiku.' Říkali: 'Ano, bude to i kontroverzní a možná i to je šance, jak ještě více mediálně otevřít to téma a pomoci mu v tom, aby se dostalo do většího povědomí občanů České republiky.'“

„S ohledem na to, že dneska už vidíme vyhodnocení kampaně, kolik lidí se nám do té soutěže zapojilo, kolik nám chodí hracích karet, tak si troufnu tvrdit, že ta kampaň opravdu má smysl, že na to spotřebitelé pozitivně reagují.“

Reklama jako politická kampaň?

Významné je, že kampaň splnila účel tím, že se o ní mluví. Kritika, která se kolem ní točí především z řad politiků, tak podle Kauby není věcí profesionálně marketingovou, ale politickou. „Jestliže se jeden ministr zviditelní, ostatní dostanou vztek, že na to zapomněli, nebo jim to je nepříjemné, že na sebe někdo strhává nepatřičnou pozornost a může to využít v žebříčcích popularity,“ hodnotí Kauba. Jurečka se v souvislosti s politickou soutěží hájí tím, že právě kvůli tomu s reklamou přišli až po skončení komunálních voleb.

Můžeme na to nicméně pohlížet jako na symptom permanentní politické kampaně. Jednotlivé předvolební kampaně jsou totiž moc krátké. „Když se komunikuje dlouhodobě, je to správné, a tak by to mělo být i v kampani na české potraviny,“ uvedl Kauba. Nynější televizní reklama je však podle jeho slov jenom během na krátkou trať. „Je potřeba získat loajalitu k české potravině na několik let, a to samé politická strana,“ řekl Kauba.