Nekonečný příběh služebního zákona. Brusel žádá změny

Praha/Brusel – Diskuse o služebním zákoně neustanou ani ve chvíli, kdy vstoupí na Nový rok v platnost. Evropská komise totiž v normě, která nastavuje nová pravidla tuzemské byrokracie, požaduje změny. Úprava se má týkat například systému odměňování úředníků.

Události: Brusel žádá změny ve služebním zákoně (zdroj: ČT24)

Zákon o státní službě, jehož deklarovaným cílem je odpolitizovat a profesionalizovat státní správu, přijala sněmovna počátkem září a na konci října přehlasovala prezidentské veto, jímž se Miloš Zeman snažil normu pohřbít. Prezident zákonu vytýkal existenci tzv. politických náměstků (čili náměstků, které si s sebou do úřadu přivede nový ministr) a podal na něj i ústavní stížnost. O ní bude brněnské plénum rozhodovat v novém roce.

Chvatně přijímaná norma, kterou minulé vlády odkládaly celých dvanáct let, ovšem nyní sklízí výhrady i z Bruselu – ačkoli právě unijními požadavky Sobotkova vláda svůj spěch se služebním zákonem obhajovala. Nyní kabinet čeká na dopis z Evropské komise, který by měl obsahovat konkrétní novelizační požadavky. „Zatím nevíme, co přesně nám vytýká. Poziční dopis od Evropské komise nepřišel. Naši pozici jsme připraveni obhájit,“ uvádí ministr vnitra Milan Chovanec.

Systém odměňování změníme dřív, slibuje Praha Bruselu

Na jednáních s novou eurokomisařkou Marianne Thyssenovou už čeští ministři některé úpravy dohodli. Nový systém odměňování úředníků vláda plánovala od roku 2017, dohodě o partnerství se ale Unii zavázala k rychlejší přípravě. Nesoulad jela do Bruselu řešit ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Ujistili jsme paní komisařku, že jsme připraveni to udělat v průběhu roku 2015, tak jak po nás Evropská komise chce,“ informuje ministryně.

Další problematické body bude řešit pracovní skupina. V ní budou s eurokomisařkou Thyssenovou jednat zástupci čtyř českých ministerstev. „Od ledna začne pracovat na tom, abychom přesně viděli, jak bude probíhat ta implementace, a abychom Bruselu dokázali, že to tentokrát se služebním zákonem myslíme opravdu vážně,“ dodává Marksová.