Soud ve Štrasburku se zastal českého otce, jehož dceru unesla exmanželka

Praha – Rusko svým konáním porušilo právo na rodinný život a musí zjednat nápravu. Tak zní rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který se včera zastal Zdeňka Hromádky bojujícího o svou dceru Annu s ruskými úřady. Do své rodné vlasti ji před téměř sedmi lety protiprávně odvezla její matka, která ji před jejím otcem ukrývá. Rusko má navíc panu Hromádkovi zaplatit odškodnění ve výši téměř půl milionu korun.

V roce 2008 v rámci rozvodového řízení svěřil český soud svým předběžným opatřením dívku do péče otce, její matka původem z Ruska ale s dcerou vycestovala do země svého původu a už se nevrátila. Otec se od té doby marně domáhá vrácení své dcery do Česka, případ ale uvízl na mrtvém bodě.

Rozsudek, jímž byla Anna Hromádková svěřena do výchovy jejího českého otce, nabyl právní moci v roce 2012, ruské soudy jej však neuznaly a dívka zůstala s matkou. Úřady v Rusku dlouhodobě zastávají názor, že matka s dcerou vycestovaly do vlasti zcela legálně. Anně udělily ruské občanství.

Po téměř sedmi letech teď ale Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Rusko tím, že neumožňuje Zdeňkovi Hromádkovi styk s dcerou, porušuje jejich lidská práva a právo na rodinný život. Rusko mu má jako odškodnění zaplatit téměř půl milionu korun a rozsudek by navíc měl mít i plošný dopad pro tamní úřady.

Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí:

„Rusko bylo usvědčeno z toho, že porušilo právo na rodinný život tím, že v tomto případě aktivně nekonalo, a musí odstranit v případě Aničky Hromádkové ten závadný stav a musí samozřejmě přijmout nějaká systémová opatření, aby se podobné případy neopakovaly.“

Už více než tři roky Zdeněk Hromádka svou dceru neviděl. Příští pátek poletí do Ruska již poosmadvacáté. Na rozdíl od loňska doufá, že letos Aničce bude moci předat vánoční dárky a bude s ní moct strávit alespoň pár chvil. Kromě své dcery se chce setkat i s tamějším dětským ombudsmanem, státním zástupcem a policií.

Podle ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána je rozhodnutí soudu ve Štrasburku důrazným upozorněním Ruska, že by mělo lépe aplikovat své závazky z mezinárodního práva. „Pevně věřím, že bude reflektovat skutečnost, že porušilo závazky z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, a ten stav napraví,“ dodal.

Vyjádření Ministerstva spravedlnosti ČR
Zdroj: ČT24

Českem rezonuje spíše případ odebrání chlapců v Norsku

V současné době se v tuzemsku mluví spíše o případu odebrání českých sourozenců jejich matce Evě Michalákové v Norsku. Tamní sociální služba Barnevern odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady však rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině.

Matka může syny vidět dvakrát ročně na dvě hodiny. Norské soudy její odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který její stížnosti také nevyhověl. Poslanecká sněmovna tento týden vyzvala vládu, aby požádala Norsko o vysvětlení případu. V případu se aktivně angažuje i český prezident Miloš Zeman. Eva Michaláková mezitím plánuje podat žalobu proti norské sociální službě a požádat o svěření dětí do své péče.