S domácími porody je to v evropských zemích různé

Praha/Brusel - Situace s domácími porody v Evropě se pohybuje od naprosté běžnosti, jako třeba v Nizozemsku, až k neochotě zdravotnického systému k této praxi. Na tu si stěžují mnohdy ženy rodící doma u nás, podobná je třeba situace ve Francii. Trend domácích porodů naopak sílí třeba ve Velké Británii.

Ve Francii se situace v mnohém podobá té tuzemské. Přivést dítě na svět v soukromí stát nezakazuje, asistentky si ale stěžují, že s nimi pojišťovny nechtějí uzavírat smlouvy. Seznam povinného vybavení ovšem nemají.

Podobná situace jako v České republice v počtu domácích porodů panuje také u sousedů v Rakousku, kde je práce porodní asistentky profesionální živností. V obou zemích představuje podíl desetiny procent. Obdobně si stojí také Irsko, které se domácím porodům žen, které nemají žádné zdravotní problémy, dlouhodobě nebrání.

V Německu může asistentka běžně vést porod mimo nemocnici - a má k tomu i striktně určené pomůcky. Doma se v této zemi rodí zhruba 3 procenta dětí a ženy si zpravidla mohou vybrat z celé škály možností, od porodu v porodním domě s lékařským dozorem až po ten bez dozoru jen s asistentkou doma. Nastávající matky využívají převážně porodní domy. Lékař musí být dostupný do deseti minut.

Štrasburk neshledal obtíž v legislativě ČR (zdroj: ČT24)

Světovým rekordmanem v domácích porodech je Nizozemsko, kde doma přijde na svět téměř 30 procent novorozenců. Porod doma je tam tradičně považován za naprosto normální pod heslem „těhotenství není nemoc“. V nemocnicích v Nizozemsku rodí především ženy, u kterých lékaři předem očekávají zdravotní komplikace. V takovém případě hradí ošetření v nemocnici pojišťovna, stejně tak jako v případě domácího porodu náklady na porodní asistentku. Avšak pokud se žena rozhodne rodit v lékařském zařízení, aniž by k tomu byly medicínské důvody, musí si lékařskou péči zaplatit sama. Musí tak počítat s účtem ve výši zhruba 260 eur, tedy necelých 7 tisíc korun.

Domácími porody se aktuálně zabýval Evropský soud pro lidská práva. Dnes rozhodl o zamítnutí stížnosti dvou Češek, které žalovaly český stát za to, že neměly právo rodit doma za pomoci porodní asistentky. Podle soudců je stát nijak neomezil, když nemohly rodit doma s vybranou asistentkou. Verdikt zdůvodnili  i tím, že v Evropě neexistuje shoda, jestli zmíněnou alternativu povolit, nebo naopak zakázat.

Ministerstvo zdravotnictví to vnímá jako potvrzení, že tuzemská praxe je v pořádku. Jiný spor u stejného dvora ale stát dnes prohrál. Evropský soud totiž vyhověl stížnosti Evy Hanzelkové, která byla po porodu donucena vrátit se se synem zpět do porodnice, ze které odešla. Více o této kauze si můžete přečíst zde.