Chirurg Pomahač: Jde nám o schopnost restaurovat celé tělo

Praha - Plastický chirurg Bohdan Pomahač, který se při působení v USA proslavil transplantacemi obličeje a rukou, by rád rekonstrukční transplantace rozšířil na další části těla: „Chtěli bychom být schopni v podstatě restaurovat lidské tělo.“Z bostonské nemocnice v úterý večer přiletěl na několik dní do Česka. Při té příležitosti převzal Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě.

„Díváme se potenciálně na transplantování dolních končetin, břišní stěny a tak dále,“ nastínil chirurg směr svého úsilí. Jeho tým pracuje na tom, aby náročné transplantace přinesly pacientovi co nejvíce pozitiv a naopak byly co nejlépe vyváženy negativní aspekty. Pacienti totiž po transplantaci musejí často celý život brát léky na imunitu.

V sobotu na dvacátém ročníku vzdělávacího sympozia, jehož koordinátorem a odborným garantem je plastický chirurg Jan Měšťák, bude přednášet o zkušenostech a nejnovějších vědeckých poznatcích v této oblasti. „Rekonstrukční transplantace se stává poměrně stabilním prvkem v repertoáru našich operací pro nejvíce postižené pacienty a myslím, že tomu tak bude i v budoucnu,“ poznamenal Pomahač.

Bohdan Pomahač:

„Chtěli bychom být v podstatě schopni restaurovat lidské tělo, ať už to zahrnuje jakékoli části, které by mohly chybět. Z tohoto hlediska, čím více přínosu jsme pacientovi schopni poskytnout, tím přínosnější to bude.“

V říjnu jeho tým transplantoval obě horní končetiny čtyřicetiletému Američanovi Willu Lautzenheiserovi. Tomu se prý několik týdnů po operaci daří velmi dobře. „Končetiny jsou v pořádku, jsou prokrvené a zůstanou s ním, doufejme, na hodně dlouhou dobu,“ řekl lékař. Plně funkční transplantované ruce mohou být, až dorostou nervy, což trvá tři až šest měsíců. „Rehabilitace je u těchto pacientů poměrně dlouhá. V tomto je určitě možnost dalšího výzkumu a působení, abychom tyto části zrychlili,“ doplnil.

Špičkové transplantační centrum v ČR? Plán naráží na překážky, ale není nemožný

Zájemců o podrobnosti práce světově proslulého chirurga z řad odborníků je celá řada. Podle Bohdana Pomahače není vyloučené, že by mohli čeští lékaři provádět transplantace obličeje časem i tady. „Myslím, že tady jsou lidi, kteří přemýšlí, že by podobný program také začali,“ podotkl.

Odborníci se nebojí nedostatku zručných plastických chirurgů, na podobné zákroky v ČR ale nevidí zatím podmínky ani peníze. „Je to odborné a politické rozhodnutí,“ soudí místopředseda České společnosti plastické chirurgie a primář oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc Bohumil Zálešák.