Ovčáček hájil Zemanovy cesty: Nejde o výlety, podporujeme investice

Praha - Zahraniční cesty prezidenta Miloše Zemana nejsou žádné výlety. Jejich cílem je pomoci české ekonomice podporou významných investic. Na pravidelném setkání s novináři to řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval tím na krok poslacnů TOP 09, kteří navrhli snížit rozpočet na zahraniční cesty prezidenta o 1,5 milionu korun.

Poslanci z klubu TOP 09 a Starostů Markéta Adamová a Jiří Koubek navrhli snížit rozpočet na zahraniční cesty prezidenta v rámci projednávání státního rozpočtu na příští rok. Zdůvodnili to tím, že Zeman při zahraničních cestách hájí pouze své vlastní názory, které nejsou v souladu s vládní zahraniční politikou, a proto nepovažují navržený objem peněz za přiměřený.

Podle Ovčáčka jde ale jednoznačně o politické gesto s cílem se zviditelnit: „Zahraniční cesty pana prezidenta nejsou žádnými výlety, ale jejich cílem je účinně pomoci české ekonomice prostřednictvím podpory významných investic, které přináší nová pracovní místa.“ V této souvislosti uvedl, že Zemanova návštěva v Číně už například přináší první reálné výsledky v podobě investic v rozsahu miliard korun.

Ovčáček: Prezidentovy cesty už přináší reálné výsledky (zdroj: ČT24)

Ovčáček se také vrátil k rozhovoru, který Zeman v listopadu poskytl ruské televizi. "Celý rozhovor byl delší, proto jsme na stránkách Hradu zveřejnili přepis záznamu tohoto rozhovoru.„ Podle prezidentova mluvčího nabízí kompletní přepis zcela jiný obrázek o názorech Zemana, než jaký je prezentovaný v českých médiích. Na tiskové konferenci pak ocitoval jednu z vět, ve které se Zeman vyjadřuje na adresu ukrajinského prezidenta: “Několikrát jsem se s prezidentem Porošenkem setkal. Podle mě je to moudrý člověk, který se skutečně snaží o mír."

Zeman se v rozhovoru pro První kanál mimo jiné kriticky vyjádřil k sankcím, které Západ přijal proti Rusku kvůli jeho úloze v ukrajinské krizi. Zopakoval také názor, že na Ukrajině jde o občanskou válku. Ukrajina následně označila takové výroky za nepřijatelné. Vysvětlovat je musel i český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch.

Ovčáček: Aktivisté znesvětili symbol české státnosti politickou agitací

V této souvislosti reagoval Ovčáček i na nedělní akci aktivistů, kteří na Chrám svatého Víta pověsili transparent s nápisem „Zde sídlí Putinova loutka“. „Nejen, že jde o zcela nesmyslné tvrzení, ale především jde o znesvěcení symbolu české státnosti politickou agitací,“ konstatoval. 

Mluvčí na tiskové konferenci nastínil i Zemanův program na tento týden. Zítra jmenuje Davida Uhlíře patnáctým ústavním soudcem. Koncem týdne pak přijme i prezidenty zemí Višegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska. Bavit se budou mimo jiné o projektech dopravní infrastruktury ve střední Evropě. Na Pražském hradě bude u té příležitosti otevřena výstava ke kanálu Dunaj–Odra–Labe. Zeman je od počátku silným zastáncem jeho výstavby. Ministerstvo zatím vypsalo pouze soutěž na zpracování studie proveditelnosti projektu.