Ministři se dostali do sporu o platby za státní pojištěnce

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá zvyšování plateb za zdravotní pojištění pro státní pojištěnce, tedy děti, důchodce nebo nezaměstnané. Podle něj je v resortu peněz dostatek, jen se jimi plýtvá. Platby by dál nezvyšovala ani KDU-ČSL. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale varuje před zhoršováním zdravotnické péče a odvolává se také na vládní program, v kterém je zvyšování plateb do zdravotnictví zakotveno.

Události ČT: Další neshody o zdravotnictví (zdroj: ČT24)

„Do zdravotnictví teče 260 miliard korun a pan ministr neustále nepřikračuje k tomu, aby ho ztransparentnil. Proto nevidím důvod, proč bychom měli navyšovat příspěvek na státní pojištěnce,“ prohlásil Andrej Babiš (ANO). Podle něj je tak ve zdravotnictví peněz dost. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je ale tento postoj v rozporu s programem koalice. „My to považujeme za závazné programové prohlášení vlády, které podepsal i pan Babiš a kde je závazek pravidelné valorizace obsažen,“ uvedl Němeček.

Se zachováním výše odvodů souhlasí opozice i další koaliční partner – lidovci. „Peněz je tam dostatek, jenom je otázka, jak jsou rozdělovány a investovány,“ řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Cesta, jak nahradit výpadek dvou miliard korun

Už na jaře vláda řešila téma kompenzace výpadku příjmů nemocnic, které přišly o regulační poplatky lidí za pobyt v nemocnici. A právě zvýšení odvodů za státní pojištěnce, kterých je celkem šest milionů, mělo být jedním z nástrojů. Nakonec se koalice začátkem dubna dohodla na navýšení odvodů v letošním roce ze 787 korun na 845 korun. Letos tak stát zaplatil o šest a půl miliardy víc než loni, přičemž tři miliardy z toho dostaly nemocnice, aby pokryly právě výpadek za poplatky.  

Babiš v dubnu předložil své analýzy, z nichž vyplývá, že náklady ve zdravotnictví rostou, zejména pokud jde o lůžkovou péči, zatímco náklady na léky a ambulantní péči se v podstatě nemění. Upozornil také na to, že na účtech pojišťoven leží miliardy korun. Podle něj by v návaznosti na to bylo dobře, aby vláda také šetřila. Kompenzace poplatků za hospitalizaci by se nemusela platit v celém rozsahu.

Pro rok 2015 se nicméně počítá s tím, že navýšení bude z poloviny financováno z peněz na účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv a dohromady stát pojišťovnám pošle přes 62 miliard korun. Růst státních plateb v příštích letech má vláda řešit v první polovině roku 2015.

Roční platby za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

Od ledna 2010 téměř do konce roku 2013 zůstávala částka za státní pojištěnce stejná - 723 korun. Pokud nebude mít zdravotnický sektor dostatek státních peněz, obává se Česká lékařská komora (ČLK), že může dojít ke zhoršení kvality a dostupnosti péče. Prezident ČLK Milan Kubek tak upozorňuje, že české zdravotnictví je podfinancováno.