Babiš si za kritikou firmy Imex stojí. Na soud je připraven

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) při kritice firmy Imex Group, která si od armády pronajímá oba vybuchlé sklady ve Vrběticích, prý vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Podle něj firma již dříve čelila podobným problémům jako na Zlínsku také v Bulharsku a ocitla se dokonce na černé listině americké armády. Právní zástupce firmy Radek Ondruš se proti výrokům Babiše ohradil. Některé informace podle něj pocházejí z trestního spisu a nebyly veřejně dostupné. Nechá proto prověřit únik informací a zvažuje žalobu.

„Čekám, co ta firma ode mě bude chtít, ale neprozradil jsem žádné státní tajemství,“ uvedl dnes Babiš s tím, že vycházel jen z toho, co je veřejně dostupné. Na případný soudní spor, kterým hrozí právní zástupce firmy Imex Group Radek Ondruš, je prý připraven. „Určitě se vyšetří, jak dostala ta firma licence, povolení, a kdo všechno se na tom účastnil, protože pro mě jsou oba ty výbuchy podivné,“ uvedl Babiš. Podle něj se navíc všichni experti i on domnívají, že druhý sklad ve Vrběticích nevybuchl náhodou.

  • „Jsem překvapen, že vůbec tahle firma mohla dostat do nájmu ten sklad, protože kdyby se ministerstvo obrany podívalo, kdo je pronajímatel, pravděpodobně by na základě těchto kontroverzních informací nájem neměl být dán,“ uvedl Babiš.

Babiš: Firma Imex Group byla na černé listině americké armády

Babiš v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce firmu označil za kontroverzní (více čtěte ZDE). Podle něj je spojená i s výbuchem munice v Bulharsku. To připustil i právník společnosti Imex Ondruš, který potvrdil, že v roce 2011 vybuchl v Bulharsku sklad, v němž byl uložen vojenský materiál tří firem, včetně Imex Group. Firma podle Babiše také vyvážela zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embrago. To však její právní zástupce popřel.

Podle Babiše se ocitla i na černé listině americké armády, protože dodávala materiál, který byl označen za podvodný. Podle Odruše zmiňovaný erný seznam nebyl nikdy pravda". „Napsal to investigativní novinář v jednom americkém tisku, nikdy Amerika toto nepotvrdila, naopak s klientem obchodovala,“ uvedl.

Právník firmy Imex: Výroky Babiše jsou zkreslené a nepravdivé (zdroj: ČT24)

Za nestandardní Babiš považuje i to, že majitel firmy šel údajně do skladu večer před výbuchem, a to vůbec poprvé. Informaci o tom prý získal od pracovníka ministerstva obrany. „Nechci ale o ničem spekulovat,“ dodal Babiš. Přítomnost majitele firmy den před výbuchem potvrdil i právní zástupce firmy Radek Ondruš: „Materiál se měl vyvážet, přijel ho zkontrolovat. Toto jsme sdělili policii hned po výbuchu.“ Nebyl tam však podle něj poprvé, dříve prý ředitele do firmy vozil řidič.

Právník firmy Imex Group nechá prověřit únik informací

  • Podle Ondruše informace o návštěvě výkonného ředitele firmy i o výbuchu v Bulharsku nebyly nikdy veřejné a vycházejí z trestního spisu. „Pokud tyto informace získal pan ministr od vojenských zpravodajů, tedy osob, které k těmto informacím měly přístup, máme tady znovu kauzu Nagyová,“ uvedl Ondruš s tím, že bude podávat oznámení krajskému státnímu zastupitelství, aby prověřilo únik informací právě směrem k ministrovi, který není oprávněn se s těmito informacemi seznamovat.

Ondruš bude po Babišovi požadovat, aby informace, které v neděli zazněly v ČT, uvedl na pravou míru. Pokud se tak nestane, je připraven podat žalobu. Tvrdí, že Babiš poškodil dobré jméno firmy. „Nechápeme, kde pan ministr bere informace o tom, že by společnost byla kontroverzní,“ uvedl Ondruš. Zatím neví, zda bude žalobu podávat přímo na Babiše, či na stát. „Prioritně ji podám na Andreje Babiše jako osobu. Pokud se ukáže, že v televizi vystupoval jako předseda vlády a ministr financí, podám ji i na stát,“ vysvětlil Ondruš.

Imex Group

- V Ostravě sídlící společnost s ručením omezeným byla podle obchodního rejstříku založena v polovině ledna 1999 pod názvem HABR trade. Počátkem července 2001 změnila název na I.S.MORAVIA a od letošního března nese název Imex Group. Základní kapitál firmy činil do konce letošního srpna 100 tisíc korun, posléze byl navýšen na současných 1 200 000 korun.

- Podle údajů dostupných na stránkách Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR se Imex Group zabývá mezinárodním obchodem s vojenským materiálem. Jde mimo jiné o dodávky pěchotní a dělostřelecké munice a dále dodávky raket pro letectvo, pro protivzdušnou obranu a pyrotechnické prostředky pro armádu a policii.

- Jednatelem společnosti je od června 2010 třiapadesátiletý Martin Čuřík. Stoprocentním vlastníkem je podle obchodního rejstříku šestatřicetiletý Petr Bernatík. V médiích firmu často reprezentuje její právní zástupce Radek Ondruš.

Ve vojenském areálu na Zlínsku vyletěly do povětří dvě budovy s uskladněnou municí, první exploze, při které zemřeli dva lidé, se odehrála 16. října, druhá ve středu 2. prosince. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Obyvatelé okolních vesnic museli být evakuováni, podle Babiše by měli dostat finanční odškodnění. Vláda dnes potvrdila vyslání dalších stovek vojáků. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tam budou moci působit až do 30. června příštího roku. Na místě bude permanentně umožněno i nasazení dronu. Celou událost vyšetřuje policie.

Radnice obcí v okolí Vrbětic žádají kompenzace (zdroj: ČT24)