Pražská ODS chce zrušit sdružení v Praze 10 a 11. I kvůli Kleslové

Praha - Regionální rada pražské ODS schválila návrh na odebrání licence sdružení Prahy 10 a 11. Důvodem je dlouhodobé poškozování obrazu strany. Oznámil to předseda pražské ODS Filip Humplík. Definitivní rozhodnutí padne na pondělním republikovém sněmu.

Občanští demokraté v Praze 10 podpořili nedávno na ustavujícím jednání zastupitelstva společně s komunisty novou radu v čele s Radmilou Kleslovou (ANO). Podle médií byla přitom Kleslová do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky.

Jako referentce zvláštní činné zálohy bylo Kleslové uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová spolupráci popírá a hájí se podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě.

Organizace v Praze 11 podle pražského vedení dále poškozuje stranu kauzami kolem sporných prodejů pozemků. Bývalý starosta za ODS Dalibor Mlejnský rovněž v minulosti figuroval v kauze sledování politiků na Praze 11. Dnešní rozhodnutí není definitivní. V pondělí o něm bude jednat republikový sněm ODS, který jediný má právo oblastní sdružení zrušit.

Nebylo by to poprvé, kdy se ODS rozhodla ukončit činnost některého z pražských oblastních sdružení. Koncem loňského února zrušila výkonná rada sdružení v Praze 4 a 12 a na Praze-západ. Důvodem byl netransparentní nábor nových členů a nestandardní postup při volbách místních a oblastních šéfů. V červnu 2011 ukončili občanští demokraté činnost sdružení v Praze 1. Jeho představitelé byli spojováni s řadou problematických kauz a uvnitř organizace panovaly ostré spory. Všechna zmíněná sdružení ODS byla posléze obnovena.