Registrace dětských skupin bude dobrovolná, navrhují poslanci

Praha – Na lednové schůzi se poslanci budou zabývat návrhem novely zákona o dětských skupinách, která by původní povinnou registraci změnila na dobrovolnou. V současnosti tuto variantu podporuje 95 poslanců z různých frakcí. Reagují tak na obavu některých dětských zařízení, že jim nedávno přijatý zákon znemožní činnost.

Poslanci k novele zákona o dětských skupinách (zdroj: ČT24)

Zákon o dětských skupinách sice poslanci navzdory prezidentovu vetu schválili, nedořešená zůstávala stížnost různých skupin, že nebudou moci splnit povinnou registraci. Poslanci přislíbili novelu, která vybrané dětské skupiny zachrání před koncem. Registrace dětských skupin by tak měla být dobrovolná. Za předlohou v současnosti stojí devadesát pět poslanců, a to z různých parlamentních stran kromě KSČM, kteří nesouhlasí se zákonem jako takovým. Záměr dnes představil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Poslanci svou předlohu projednali i s Asociací lesních mateřských škol, s Českou radou dětí a mládeže a s Člověkem v tísni. Právě tyto organizace patří ke kritikům schváleného zákona.

Aktuální podobu zákona poslanci schválili v listopadu. Norma vytváří právní prostředí pro zařízení, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Zákon, který dává roční lhůtu na registraci, předpokládá třeba povinnou registraci a splnění hygienických podmínek těchto organizací. Jsou to například lesní školky, které tvrdí, že podmínky nemohou splnit.

Dobrovolnou registraci už dříve navrhoval Senát, poslanci ale s jeho verzí nesouhlasili, což prezident Zeman kritizoval ve zdůvodnění svého veta. Zákon podle něj alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů, které splňují přísné podmínky.