Krušné hory zhasínají, energetici vyhlásili kalamitní stav

Praha – Kalamitní stav pro Karlovarsko a Sokolovsko vyhlásil ČEZ. Nestíhají odstraňovat poruchy, kvůli kterým jsou zejména v Krušných horách bez proudu stovky rodin. Situace se zhoršuje také na Klatovsku. Dosud přitom přicházely pozitivní zprávy – na Chomutovsku a Českokrumlovsku, kde kvůli pádům stromů i sloupů elektrického vedení také nastaly problémy s dodávkami proudu, zbývají poslední místa, kde se ještě nesvítí. Bez omezení již jezdí také vlaky, které dnes zpomalovaly opravy a také pády stromů na koleje. Kvůli popadaným stromům nebo hrozbě jejich pádů je stále uzavřeno několik regionálních silnic, lidé by si měli dávat pozor v lesích i parcích.

Výpadků elektřiny kvůli námraze a popadaným stromům v Karlovarském kraji přibývá. Na Karlovarsku a Sokolovsku jsou bez proudu stovky domácností. Energetici sice závady průběžně odstraňují, stále však vznikají nové. „Problémy tam stále způsobují stromy obalené ledem, které padají do vedení. Díky vytrvalé práci poruchových čet se mezitím podařilo na Sokolovsku velké množství poruch opravit, některé poruchy naopak přibyly v Plzeňském kraji na Klatovsku,“ uvedla mluvčí ČEZu pro západní Čechy Michaela Jirovcová. Na Sokolovsku jsou lidé zatím bez proudu například v oblasti Jindřichovic, Studence, Krajkové a Oloví. Na Karlovarsku je pak nejpostiženější oblastí Toužimsko, okolí Chodova u Bečova nebo Bezděkova.

Podstatně lepší je situace ve východní části Krušných hor na Chomutovsku, kde již poruch nepřibývá a bez proudu jsou poslední obce. „Na odstranění závad se intenzivně pracuje. V husté mlze bylo těžké poškozené úseky a popadané stromy vůbec dohledat,“ uvedla regionální mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Nejenom mráz, ale i smog

Zatímco na západě republiky i po pominutí akutní kalamity z první poloviny týdne působí potíž mráz, na Moravě představuje nový problém příliš mnoho polétavého prachu v ovzduší. Meteorologové vyhlásili v Olomouckém a Zlínském kraji smogový stav. Děti, senioři a lidé s respiračními chorobami by proto měli omezit pobyt venku. 

Poslední výpadky proudu hlásí také jihočeští energetici na Lipensku. Mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha však uvedl, že v průběhu večera budou téměř všechny poruchy odstraněny. „Někde zůstanou odběratelé bez proudu do pátku, jedná se zejména o rekreační objekty v okolí Vacova a některé samoty,“ uvedl mluvčí. Obdobná je také situace na jižní Moravě, kde elektřina nepřichází již pouze do dvou chatových osad na Brněnsku, kde však nikdo trvale nežije. „Na Brněnsku jsou všechny poruchy na vysokém napětí opraveny nebo vymezeny s tím, že se omezení dodávky elektrické energie netýká odběrných míst,“ doplnila mluvčí E.ONu Božena Herodesová.

Dopravní informace – rozcestník:

Bez mimořádných omezení jezdí vlaky. Také jim během dne padaly do cesty stromy, večer ale již podle informací Českých drah nezdržovalo jízdu nic kromě plánovaných dlouhodobých výluk. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka se ale u některých vlaků mohou cestující ještě setkat s jiným řazením vozů, ale do pátku by mělo vše jezdit podle jízdních řádů.

Popadané větve a kmeny stále působí v jižních Čechách problémy energetikům
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Silnice blokují spadlé stromy a elektrické vedení

Na horách a pod nimi, kde jsou problémy s dodávkami elektřiny, jsou také uzavřeny některé silnice kvůli popadaným stromům. V Krušných horách nejsou průjezdné komunikace v Měděnci a Výsluní. „Jsou tam stromy, které popadaly pod tíhou námrazy a také ulámané větve. Na jejich odstranění se stále pracuje,“ řekla dispečerka krajské správy silnic.

Na Vysočině blokují padlé stromy silnice zejména na Třebíčsku a Žďársku – nelze projet mezi Bítovánkami a Římovem ani z Bitovánkami a Cidlinou, uzavřené jsou také komunikace mezi Opatovem a Heralticemi, Mohelnem a Kramolínem, Kamenicí nad Lipou a Častrovem, Chroustovem a Stájí a Křovím a Vlkovem.

Podobná je situace i na jihu Moravy, kde jsou kvůli spadlým stromům uzavřeny čtyři komunikace třetí třídy. Neprůjezdné jsou úseky Tetčice–Střelice (silnice III/3945), Masarykův okruh – Žebětín (silnice III/3842), Žerútky–Kravsko (silnice III/40826) a úsek silnice III/3782 jihozápadně od Studnic. V Olomouckém kraji, kde silničáři počátkem týdne vyhlásili kalamitní stav, jsou už průjezdné všechny komunikace.

Počasí v jižních Čechách stále působí potíže v dopravě i energetice
Zdroj: Václav Pancer/ČTK